Norske banker ruster seg mot globale kjemper: Flekser muskler for å kunne møte de store

Vipps, BankAxept og BankID danner felles front og slår seg sammen.

Gjennom å slå sammen Vipps, BankAxept og BankID Norge er målet å skape enda bedre kundeopplevelser og stå sterkere i
konkurransen mot de globale teknologigigantene som rasler med sablene.

- Etter en periode med økt fragmentering innenfor betalingsformidlingen i Norge, samles nå bankenes posisjoner i ett nytt felleseid selskap, som vil bygge styrkene til de tre selskapene for økt kostnadseffektivitet, innovasjon og bedre handleopplevelser for varehandel- og forbrukermarkedet. Norge er unikt gjennom at vi i flere tiår har hatt et samarbeid mellom bankene i Norge på betalingsløsninger. Det har gitt oss noen av verdens beste og mest effektive tjenester og infrastrukturer ifølge analyser gjort av Norges Bank, sier Finn Haugan som er styreleder i BankAxept og styreleder i Sparebank1, i en pressemelding.

Annonse

Fintech-miljø med base i Oslo

Det nye selskapet vil ha 108 ansatte med base i Oslo, og representerer et fintech-miljø med betydelig kompetanse innenfor betaling, identifisering og utvikling.

Selskapene som står bak, har i dag hånd om hver sin del av betalingstransaksjonen.

- De tre selskapene utgjør i sum en norsk suksesshistorie innenfor utvikling av finansteknologi, og har i dag mange millioner nordmenn som brukere. Nå vil vi slå sammen selskapene som i dag har hånd om hver sin del av betalingstransaksjonen og skape økt brukervennlighet og sterkere innovasjonskraft. I fellesskap blir vi i stand til å utvikle enda enklere, tryggere og mer kostnadseffektive løsninger - til glede for så vel butikkene som kundene, sier styreleder i Vipps og konsernsjef i DNB Rune Bjerke.

Radikal omveltning

- Betalingsmarkedet er i radikal omveltning med endringer i brukeratferd, teknologiske nyvinninger og nye rammevilkår. Globale aktører er allerede tungt til stede i det norske betalingsmarkedet, og de store teknologigigantene sitter med fingeren på knappen for å sikre seg en del av nordmenns betalinger. Gjennom dette grepet står det norske alternativet bedre rustet til å konkurrere mot de store utenlandske aktørene, sier Vipps-sjef Rune Garborg.

Det tas sikte på at det nye selskapet skal være i drift innen 1. august 2018, forutsatt godkjenning fra norske myndigheter.

Betalingstjenesten Vipps har nå cirka 2,7 millioner brukere. Selskapet eies av 106 norske banker og har 110 banker som distribusjonspartnere.

Bankaxept, som eies av bankene i Norge, er det nasjonale betalingssystemet i Norge. Åtte av ti kortbetalinger i butikk utføres med et BankAxept-kort, ifølge Eika Gruppen.

BankID er en personlig elektronisk legitimasjon som benyttes ved identifisering og signering på nett, og brukes av alle landets banker og offentlige digitale tjenester.

Annonse

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!