Redder mat fra søppelbøttene

Det kastes ufattelig mye mat i Norge. Det ønsker Holdbart.no å gjøre noe med og kaster seg dermed på en ny trend. Snart åpner de også nettbutikk.

Forretningsidéen til Holdbart.no er å få tak i varepartier som av ulike årsaker ikke kan selges i vanlige butikker og så selge dem med opptil 90 prosent rabatt.  Vi snakker ikke om varer som har passert siste anbefalte forbruksdato, men varene som av ulike grunner ikke selges via tradisjonelle matbutikker på grunn av:

  • Kort holdbarhet
  • På vei ut av sortimentet
  • Skadet emballasje
  • Emballasjen er i ferd med å skiftes
  • Fullt brukbare varer, men som har passert best-før-datoen

Thor Johansen som er gründer og butikksjef i Holdbart.no åpnet en fysisk butikk 25. november i fjor i det gamle Vestbysenteret (like ved Norwegian Outlet). I år håper han å omsette for mat for 30 millioner kroner. Butikken har fått med seg 30 leverandører, inkludert Norgesgruppen og Asko.

Annonse

Ideen til konseptet har gründer Thor Johansen hentet fra britiske Approved Food og svenske Matsmart.se. Sistnevnte hentet rett før jul inn 30 millioner kroner i frisk kapital, hvilket vitner om at markedet har tro på konseptet. Samtidig presiserer Johansen at miljøaspektet er viktig for ham og de øvrige investorene som har lagt 5 millioner kroner i potten.

- Det er klart vi vil tjene penger, men vi er også opptatt av å spare miljøet, og at kundene skal handle billig. Dette er vinn-vinn, sier Johansen til Dagbladet.

Butikken er ikke å anse som en fullverdig butikk og gründeren forteller at mange kunder sjekker hva de kan finne hos dem av tørr- og ferskvarer og så supplerer de i vanlige matbutikker.

Enn så lenge finnes konseptet kun i Vestby, men en nettbutikk lanseres om kort tid og fysiske butikker på Alnabru og Oslo vest, er også aktuelt. Nettsiden Holdbart.no er mer eller mindre tom enn så lenge, men deres Facebook-sider er fulle av aktivitet og med nesten 9000 følgere.

Holdbart.no er ikke de eneste som forsøker å redde norsk overskuddsmat fra søppelbøttene. Nylig omtalte vi Resterant som lar hobbykokker selge sin egen mat på en felles markedsplass, mens den danske appen Too Good To go som lar restauranter selge sin overskuddsmat, er i ferd med å etablere seg i Norge. Det ble nylig også kjent at den nye nettbutikken Marked.no gir sin overskuddsmat til Fattighuset, mens Godtlevert.no gir sin overskuddsmat til Matsentralen.


holdbart

holdbart

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!