Bildeler og dekk – her er de viktigste nettbutikkene

Vi har sett nærmere på hvilke nettbutikker som selger bildeler, dekk og øvrig bilrekvisita på nett i Norge. Listen er overraskende lang.

De dominerende aktørene i bilbransjen har ikke vært noen store pådrivere for å flytte salget av verken biler eller bilrekvisita over på nett. Det har åpent markedet for nye aktører som raskt har tatt markedsandeler, særlig salget av bildeler, dekk og felger på nett begynner nå å få et visst volum.

Netthandel.no har etter beste evne forsøkt å sette opp en liste over markedets viktigste nettbutikker. Vårt mål er å ha en mest mulig fullstendig liste over etablerte nettbutikker innen denne bransjen. Om det er aktører du savner, send gjerne dine innspill med en kort begrunnelse til redaksjonen@netthandel.no. Vi oppdaterer listen fortløpende.

For å gjøre listen litt mer leservennlig har vi valgt å dele nettbutikkene inn i ulike kategorier. Merk at enkelte nettbutikker kan tilhøre flere kategorier, vi har da valgt å legge nettbutikken i den mest aktuelle kategorien:

  • Dekk og felger
  • Bildeler
  • Bilstereo
  • Diverse tilbehør til bil

Vi har kun valgt å ha ta med nettbutikker som målrettet jobber mot det norske markedet. Det betyr at ikke-norske aktører er oppført på listen, mens selskaper som eBay bevisst er utelatt selv om disse utvilsomt selger en del til Norge. Merk at kjeder som Biltema, Dekkmann og Dekkpartner ikke har nettbutikk.

Dekk og felger

Dekkbransjen i Norge har i lang tid vært preget av store aktører med nær tilknytning til en bestemt produsent. For eksempel er dekkjeden Vianor heleid av dekkprodusenten Nokian, mens Dekkmann eies i sin helhet av Continental. De rene nettbutikkene er derimot langt mer selvstendige og tilbyr nå merkevarer som historisk sett har slitt med å etablere seg i Norge til tross for god kvalitet. Kanskje kan økt nettsalg endre dynamikken i det norske dekkmarkedet?

Markedet for dekk og felger er for øvrig meget stort i Norge med 2,5 millioner personbiler på norske veier. Enn så lenge er det likevel et fåtall nettbutikker som har et visst volum i markedet:

Byttdekk: Startet opp i 2002 i Karlstad i Sverige av tre brødre under navnet Bythjul.se. I 2007 startet selskapet også opp i Norge, Finland og Danmark. I Norge opererer selskapet under navnet Byttdekk.com. Nettbutikken selger både dekk og felger på nett. Som kjent er det få kjøpere som har eget utstyr for å montere dekk og felger selv. Nettbutikken har derfor inngått et samarbeid med et hundretalls norske lokale verksteder som bistår kundene. Byttdekk eies i dag av det store franske selskapet Mobivia Groupe.

Dekkonline: Nettbutikken Dekkonline.com eies av tyske Delticom AG som er største dekkforhandler på nett i Europa (ifølge iBusiness omsatte de i de i 2014 totalt for 491 millioner euro). Det er uvisst hvor store Dekkonline er i Norge, men mye tyder på at Dekkonline.com er markedsledende sammen med Byttdekk.com. I likhet med konkurrenten Byttdekk.com har Dekkonline inngått avtaler med en rekke lokale norske verksteder for å hjelpe kunder med å montere dekk og felger.

Eurodel.no: Nettbutikken Eurodel.no har etablert seg godt i Norge siden de etablerte seg i Norge i 2013. De samme eierne satser i Sverige, Latvia og Storbritannia.

Vianor: Vianor er en av landets største dekkjeder og eies av dekkprodusenten Nokian. Satser tilsynelatende ikke mye på nett, men er utvilsomt en viktig dekkjede det er verdt å følge med på.

Merk også at den store nettbutikken Skruvat.no og Harald A. Møllers nettbutikker også selger dekk og felger, men vi har ført dem opp lenger ned på nettsiden under kategorien Bildeler som er deres kjerneområde. I tillegg finner vi mindre aktører som InterdekkMegahjulDekk365FelgoutletBeckmeister.no og Dekk4.no.

Bildeler

Skruvat: Kåret til «Årets Butikk – Bil og garasje» i regi av Prisjakt i 2014. Den svenske nettbutikken er ivrige i Norge og kjøpte i 2014 opp den ikke helt ukjente nettbutikken BSBildeler.no. Omsatte for cirka 60 millioner norske kroner i Norge i 2014, noe som er ganske likt hovedkonkurrenten Bildeler.no. Tar vi også med omsetningen på det svenske markedet, så er Skruvat flere nummer større enn sin norske konkurrent. Totalt omsatte de i fjor for cirka 195 MNOK.

Bildeler: Nettbutikken eies av Norsk Bildelsenter AS som igjen eies av mektige Komplett Group. Omsatte i 2014 for vel 75 millioner kroner med et driftsresultat på nesten 21 millioner kroner. Nettbutikken har i tillegg flere mer mindre nisjebutikker, inkludert Bremsedeler.no.

BilXtra: Sørensen og Balchen som eies av mektige Mekonomen Group lanserte nettbutikk på BilXtra så sent som i 2015. Bredt utvalg bildeler til de fleste bilmerker, men er også gode på bilrekvisita som takbokser og barnestoler. BilXtra består av BilXtra butikk og BilXtra verksted som består av cirka 80 butikker og 235 verksteder. Det brede nettverket i Norge gjør at kjeden har et stort potensial med rask utlevering lokalt, forutsatt at den ferske nettaktøren får til et godt kanalsamspill i en kjede med mange franchisedrevne butikker og verksteder.

Mekonomen: Mekonomen inngår i likhet med BilXtra-kjeden i Mekonomen Group og tilbyr utlevering i butikk.

BS Bildeler: Nettbutikken BSbildeler.no ble i 2014 kjøpt av den svenske selskapet Skruvat som også eier Skruvat.no.

GS Bildeler: GS Bildeler ble etablert i 1993. Hovedkvarteret ligger fortsatt i Bud i Møre og Romsdal. Fokuserer utelukkende på BMW. I tillegg til nettbutikk har de seks egne avdelinger i Norge og et hundretalls partnere.

Parts and Retards: Parts and Retards ble etablert i 2009 etter at daglig leder hadde arrangert samlebestillinger og gruppekjøp på VW Audi-klubben sitt webforum i flere år. Satser mye på senkesett (der de ifølge nettbutikken er størst og har Norges største utvalg), men selger også felger, dekk, belysning, bilpleie etc. Parts and Retards eier også Bilbelysning.no.

Torshov Bilrekvisita: Torshov Bilrekvisita AS ble etablert i 1973 på Torshov i Oslo. De teller i dag 14 butikker og nettbutikk.

Brakes Norge har spesialist seg på bremser og understell, med hovedfokus på oppgraderte/sportsprodukter. Nettbutikken har i dag over 50 000 artikler. Lanserte nettbutikk allerede i 2004 og er dermed en av de eldste nettbutikkene i dette segmentet.

Vår første nettbutikk-versjon ble lansert allerede i 2004, og vi var dermed faktisk en av veldig få i Norge som solgte bildeler på nett på det tidspunktet.

Vi har også flere mindre nettbutikker, inkludert QWTAutoSparBCB (bildeler til Volvo), XtremeCarEiker.noKoolart.noStianmotorsport og Delespesialisten. I tillegg har vi flere aktører som har spesialisert seg på bilbelysning, inkludert Autolights.noEkstralys.noArbeidslys.noog Bilbelysning.no (del av Parts and Retards AS), mens andre har spesialisert seg på senking og styling som Senking.no og Styling-tech.no.

Bilstereo

God lyd i bil er populært, noe som også har gitt markedet en rekke nettbutikker.  Bilradiospesialisten kaller seg Norges største spesialforretning innen bilstereo og alarmer og har også en velfungerende nettbutikk. Andre aktører på dette markedet er for eksempel Bilhifi.noBilstereosenteretEikens BilstereoLydibilen.no og Tromsø Bilstereo.

Diverse tilbehør til bil

Det finnes en rekke nettbutikker som har spesialisert seg på tilbehør til bil. En viktig aktør er Harald A. Møller (del av MøllerGruppen) som eier VolkswagenbutikkenAudibutikken og Skodabutikken. De selger både tilbehør, orignale bilfelger og komplette vinterhjulpakker i de respektive butikkene.

Andre nettbutikker som selger tilbehør er for eksempel Artic Trucks (satser i hovedsak på ombygging av 4WD nyttekjøretøy og SUV, men har også nettbutikk for dette segmentet). Bilboken.no (selger reparasjonshåndbøker for de som ønsker å reparere sin bil selv og trenger litt faglig assistanse), Autoload.no (selger takstativ etc.), Drivesafer.no (selger kun én type promillemåler), Bilpleiekongen (alt til vask og rens av bilen), GarasjegulvBSR Biltuning (bl.a. softwareoptimalisering) og Bilkontroll (bredt utvalg, men satser mest på bilolje). Selskapet Soko må også nevnes. De har gjort det veldig bra med den elektroniske kjøreboken Autogear.

Vi konstaterer også at det nå kommer stadig mer tekniske gadgets som gjør biltilværelsen enklere og morsommere, inkludert ryggekamera, ryggesensorer, cruisekontroll og dashbordkamera. En liten nettbutikk som satser mye på dette er den lille nettbutikken Bilkomponenter.no. De satser også en del på montering av utstyr til Tesla (som f.eks dashbordcam, LED-fjernlys, interiørlys, og lydisolering). En enda mer nisjet nettbutikk er Dashbordkamera.no.

Helt avslutningsvis kan vi nevne nettbutikker som Caravan.no og Caravanogfritid.no som selger det du trenger til campingturen.