Nyheter

Netthandel plattform

Leverandørguide: Plattform og ITÅ velge riktig nettbutikkplattform er noe av det mest kritiske man gjør som nettbutikk. Her er de ulike plattformene og de mest brukte i Norge.

Enten du skal etablere deg eller vurderer å bytte, er valget av nettbutikkløsning noe av det mest kritiske en bedrift gjør. Samtidig er det vanskelig å få oversikt over markedet. Vi har derfor laget vår egen leverandørguide. Vi tar veldig gjerne imot forslag til forbedringer. Send en e-post til adm@netthandel.no.

For å bytte er et meget kostbart og tidkrevende prosjekt. Samtidig er det dyrt å kjøpe og vedlikeholde alt for funksjonsrike systemer. Husk også at det finnes ingen systemer som er riktig for alle – valget styres av funksjonalitet, særtrekk for bransjen man er i, interne behov, pris og mange andre parametere.

Grovt sett kan man dele inn netthandelplattformer i fire hovedgrupper:

 • Helt egenutviklede systemer, som regel brukt av historiske årsaker.
 • Fullverdige, kommersielle programvareløsninger med full frihet til skreddersøm. Du velger konsulentpartner og hostingpartner.
 • Alt-i-ett-leverandører som tilbyr ganske ferdige løsninger og hosting i en pakke.
 • Åpen kildekode-systemer og cloud-leverandører med varierende konsulentapparat i Norge.

De ulike plattformene sklir imidlertid mer og mer over i hverandre. Plattformer som opprinnelig var for de minste nettbutikkene, vokser med sine kunder, mens de store og kostbare løsningene blir gradvis enklere å sette opp, men tilhørende endringer i pris.

Utvalgte plattformer for netthandel

Multicase leverer et ferdig integrert ERP-, netthandel- og logistikksystem som primært retter seg mot logistikkintensive aktører som distributører, grossister og sluttleddsbedrifter.

Mystore er en norsk nettbutikkløsning som er særlig populær i SMB-markedet. Mystore hoster over 1000 nettbutikker i Norge.

24Nettbutikk leverer i likhet med konkurrenten Mystore litt enklere nettbutikk-løsninger til lave priser og hoster i dag 900 nettbutikker.

Vilkas er en finskeid netthandelsplattform som nå også satser i Norge og Sverige. Retter  seg i hovedsak mot mindre virksomheter. Forsøker å skille seg ut med fornøydhetsgaranti og en plattform som skal egne seg ekstra godt for internasjonal netthandel.

Woocommerce er et gratis WordPress-tillegg som gir en ganske funksjonsrik nettbutikk. Woocommerce kan igjen utvides med tillegg både betalte og gratis tillegg. En rekke norske betalingsselskaper har laget plugins til Woocommerce. En rekke mindre norske konsulentselskaper tilbyr implementering. Åpen kildekode.

Shopify har en sterk posisjon på SMB-markedet internasjonalt. Ikke store i Norge, så vidt vi erfarer.

Shoplabs er en av flere norske aktører som satser på butikker som selger på nett og i butikk.

SmartWeb er en dansk plattformleverandør som har eksistert siden 2005. Har i dag cirka 1600 nettbutikker på kundeliste. Foreløpig små i Norge, men satser nå mer på det norske markedet.

Webon er spesialister på Product Information Management (PIM) og passer for selskaper som ønsker å ivareta sin merkevareprofil på tvers av salgskanaler og vil ha gode prosesser for sentral innhenting, lagring og distribusjon av produktinformasjon. WebOn har jobbet med netthandel siden 1995, og har i de senere årene levert multikanalløsninger til blant annet Telenor, Würth, Fargerike og Byggmakker.

Episerver har en sterk posisjon i Norden med sin egenutviklete nettbutikkløsning Episerver Commerce. Særlig populær blant store netthandelsaktører og kjeder, og benyttes av både B2C- og B2B-selskaper. Stort nettverk av partnere, inkludert GetaEpinovaCreuna, Knowit, iStone, Degree, Tieto, Convert, Avensia, Bouvet, Bekk og Inmeta.

Dynamicweb er et stort dansk selskap som tilbyr en ferdig integrert cloudløsning med blant annet netthandelsfunksjonalitet. Selskapet har 4000 kunder i Norden.

Hybris er et opprinnelig en sveitsisk plattformleverandør, men deres hovedkontor ble etter hvert flyttet til Tyskland. Eies i dag av mektige SAP og deres kunder er i hovedsak store nettbutikker og kjeder. Flere partnere i Norge, inkludert Pearl Consulting, Tieto og iStone.

Viskan er en svensk leverandør som spesialiserer seg på netthandelsløsninger for detaljhandel, merkevarer som skal selge både til sluttkunder og forhandlere samt aktører som selger abonnement. Har blant annet MQ-kjeden og Sportmann.no på kundelisten.

Askås er en kjent svensk plattformleverandør som også satser i Norge. Har bl.a. levert nettbutikken til Petworld.no.

Litium jobber med en rekke nettbutikker, både rene B2C-nettbutikker, men også B2B og omnichannel. Har flere partner, inkludert iStone, Ateles og 3bits.

Increo er en norsk plattformleverandør med flere små og mellomstore nettbutikker og kjeder på kundelisten.

Magento var lenge ren åpent-kildekode, men etter at selskapet ble kjøpt opp av Ebay, selger selskapet en fullblåst versjon og deler fortsatt ut en åpen kildekode-versjon. Har et velutviklet nettverk med partnere i Norge, inkludert AtelesDriv digitalVaimo, Convert, Trollweb, Netpower og 07Media.

Umbraco er en dansk nettbutikkløsning med enkelte kunder i Norge. Åpen kildekode. Blant annet Degree utvikler nettløsninger basert på Umbraco.

Sitecore er et dansk programvarehus. Har enkelte netthandelskunder i Norge.

 

System for produktberikelse – Product Information Management (PIM)

Altfor ofte i varehandelen jobbes det med Excelfiler med produktinfo, egen bildebank, tekster sendes frem og tilbake per epost, prislister her og der, lagerbeholdning og litt til samlet i et ERP-system (Enterprise Resource Planning) og POS-system (Point-of-Sale / checkout). Særlig for selskaper med et stort sortiment, flere salgs- og markedsføringskanaler eller salg i flere land kan et PIM-system være aktuelt.

Løsningen er et system for produktberikelse, et PIM-system – eller Product Information Management-system der du samler alt innholdet rundt dine produkter på ett sted og vedlikeholde alt kun på dette stedet. Samtidig kan du selvsagt sende hele eller deler av innholdet til de kanalene du måtte ønske. Slik kan du sikre deg at kundene får en helhetlig opplevelse av din markedskommunikasjon og de ansatte i din bedrift kan jobbe langt mer effektiv.

 • WebOn er en plattformleverandør som satser hardt på sin egenutviklede PIM-løsning som brukes av flere av landets største kunder.
 • InRiver er en rendyrket PIM-leverandør med kunder som Coop, Stadium, Ellos, NetOnNet, Babyshop, OfficeDepot, VarnerGruppen, Dustin og mange andre store nordiske aktører.
 • Heiler
 • Hybris
 • PIMCore
 • Riversand
 • Stibo

Andre nyttige IT-selskaper

 • IntegrasjonsPartner BITS AS tilbyr programvareløsninger som håndterer integrasjon mellom bedrifters forretningssystem og andre interne eller eksterne systemer. I tillegg leverer de forretningsapplikasjoner for mobil og nettbrett, samt portal- og netthandelsløsninger – alt integrert med forretningssystemet.
 • Cefalo tilbyr hjelp til kjeder og nettbutikker som ønsker å satse på IT-outsourcing som et supplement til egen IT-kompetanse, for å øke sin forretningskraft. Eksempler på kunder er NHST Media Group, Betalo og Sannsyn.

Har du tips om andre du mener bør med på listen, håper vi du sender en epost til adm@netthandel.no.

Publisert: 11. august 2015