17.mai-uka knuste flere tidligere rekorder – så mye brukte vi

Både dagene før og selveste nasjonaldagen bød på rekorder.

Dagene før årets nasjonaldag, etterfulgt av Kristi Himmelfartsdag, bød på nye dagsrekorder for handelen. Hittil i år var rekorden på 2,35 milliarder kroner – fra 5.april, dagen før påskehelgen startet.

Den 15.mai handlet nordmenn for hele 2,6 milliarder kroner og tirsdag 16.mai for 3,2 milliarder kroner. Dette viser tall fra Bankaxept.

Annonse

Vi brukte mer penger på dagligvarer enn vi vanligvis gjør i hverdagen. Nesten 50 prosent av det vi handlet før 17. mai, var fra matbutikker. På hverdagene utgjør dagligvarer bare rundt 40 prosent, sier Kjetil Bøe, leder for Betaling i BankID BankAxept, i en pressemelding.

På selveste nasjonaldagen handlet vi for 463 millioner kroner, ned 5 prosent mot fjoråret. Likevel brukte vi dobbelt så mye som i 2021. Mest penger ble lagt igjen på restaurantene denne dagen, hvor også Vipps registrerte nye rekorder.

"Unngår kø"

Den digitale betalingsløsningen satte ny rekord for antall transaksjoner i løpet av ett døgn, med over 2,7 millioner betalinger på nasjonaldagen.

Det er gøy med rekord, men aller viktigst er det at så mange brukte den digitale lommeboken sin for å gjøre 17. mai litt enklere, sier Vipps-sjef Rune Garborg.

Vipps' forrige rekord var på rett over 2,5 millioner transaksjoner og ble satt på nasjonaldagen i fjor.

De aller fleste som selger mat og forfriskninger på den store dagen oppfordrer folk til å betale med Vipps. Med godt synlige QR-koder og tydelig merking går det raskere unna, og man unngår kø både i skolegårder og på serveringssteder, sier Garborg.

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!