Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Fjong lanserer abonnement for leie av klær

Fjong lanserer abonnement for leie av klær
Teambilde av gjengen bak Fjong.
Foto: Fjong
therese.karlsrud.haugen

- Vil fungere litt som Spotify og Netflix.

ANNONSE

Den norske klesdelingsplattformen Fjong har drevet med utleie av klær siden oppstarten høsten 2016, for å løse problemet rundt plassmangel og et høyt forbruk på klær som man bruker sjeldent eller i verste fall bare én gang til spesielle anledninger.  

Nå skal tjenesten utvikles ytterligere for å også bli mer anvendelig til hverdagsbruk, i form av et månedlig abonnement for leie av klær. Med dette håper Fjong også på å ta opp samtaler med utenlandske investorer til neste år.

Fjong ble grunnlagt av daglig leder Sigrun Syverud sammen med Marie Ameln og James Larsen. Etter en tid i finansbransjen med hyppige innkjøp av ofte pene og dyre klær kom Syverud på idéen om et mer bærekraftig alternativ i en ellers svært forurensende industri. Det hele startet i en liten leilighet med noen få utlån, som de siste to årene har utviklet seg til en digital plattform med 50.000 brukere. 

Etter rekord-emisjon

I en emisjonsrunde i fjor håpet selskapet å hente 3,5 millioner kroner, men endte med over dobbelt så mye og tok Norgesrekord i crowdfunding med 8 millioner i frisk kapital. Etter dette meddelte selskapet at pengene skulle investeres i økt utvikling av tjenesten og etter hvert nye markeder.  



Sigrun Syverud, gründer av og daglig leder for Fjong. Foto: Fjong

- Etter å ha drevet med engangsleie i to år har vi merket en økende etterspørsel fra brukerne som ønsker klær fra Fjong til enhver tid. Derfor tester vi nå en abonnementtjeneste, som vil fungere litt som Spotify og Netflix, etter hvert også med anbefalinger til brukerne. Ut i fra preferanser, størrelse, livvstil eller om man er gravid skal man på sikt kunne få skreddersydd en "månedsoutfitpakke" fra Fjong, forklarer Syverud til Ehandel. 

Foreløpig er den nye tjenesten en pilottest, men den er allerede populær med 800 personer på venteliste. For å konstruere abonnementet riktig skal Fjong i tiden fremover observere kundenes atferd, basert på hvilke klær de velger og hvor mye.  

- Personlig leier jeg nesten alt av klær på Fjong. Her kan jeg finne unike plagg som spriter opp andre basic plagg jeg har i klesskapet. Det er også noe av tanken med abonnementet.  

- Kundene setter pris på showroom

Klesdelingsplattformen kan i stor grad sammenlignes med overnattingstjenesten Airbnb, hvor privatpersoner låner av hverandre. Beløpet for leien deles likt mellom utleierne og Fjong etter at direkte kostander er trukket fra, hvor Fjong står for all distribusjon og rengjøring av klærne. 

Plaggene kan plukkes opp i Fjong sitt showroom på Skillebekk i Oslo eller fås levert hjem på døra. 

- Vi merker at kundene setter stor pris på å kunne komme til vårt showroom for å prøve klærne samt snakke med personalet. Selv om de booker varene på nett er det mange som besøker oss fysisk i forkant.

Ekspansjon

I følge Syverud er det flere aktører som driver med utlån av klær i utlandet, men ikke på samme måte som Fjong med privatpersoner. De ser derfor store muligheter på andre markeder, spesielt USA som er selskapets første prioritering.  

- Planen er å få ut abonnementet og teste det skikkelig i hjemmemarkedet, for så å snakke med internasjonale investorer neste år. Vi har veldig lyst på USA og har snakket med flere investeringsselskaper, men ser også mot andre markeder som Sverige, avslutter Syverud.

Del artikkel: