Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Virke er uenig i regjeringsforslag om fjerning av 350-kronersgrensen

Virke er uenig i regjeringsforslag om fjerning av 350-kronersgrensen
Harald Andersen, direktør for Virke Handel, mener regjeringens forslag om oppheving av 350-kronersgrensen kan gjøre situasjonen vondt verre.
therese.karlsrud.haugen

- På klær går vi fra vondt til verre.

ANNONSE

I dag er alle varer sendt fra utlandet under 350 kroner toll- og avgiftsfrie. Handelsorganisasjonen Virke har lenge kjempet for å påvirke politikerne til å fjerne dette momsfritaket, og tidligere i år ble det bestemt at regjeringen skulle utarbeide et forslag.

Nå har Finansdepartementet sendt ut sitt høringsforslag, hvor de foreslår at næringsmidler fra utlandet avgiftsbelegges fra første krone. Tollfritaket på tekstilvarer vil de dog justere opp fra 350 til 3000 kroner. 

- I praksis ender vi med at 350-grensen består, bortsett fra på næringsmidler som godteri og mineralvann fra Sverige der hullet tettes. Og på klær går vi fra vondt til verre, sier Harald Andersen, direktør for Virke Handel, i en kommentar til DN. 

Les også: Virke ber regjeringen ta grep om globalt betalingssystem for pakker

- Ikke mulig å konkurrere

I Virkes høringssvar heter det at de ønsker ensartet behandling for både næringsmidler og tekstilvarer, samt at de ikke støtter forslaget om at tekstilvarer får oppjustert fritak for eventuell tollavgift fra dagens 350 kroner til 3000 kroner.

Dette vil være svært konkurransevridende og ramme et stort antall bedrifter i Norge som selger klær, sportsartikler og hjemtekstiler, mener organisasjonen. Virke tror ikke det er mulig for norske bedrifter og konkurrere mot nettgiganter fra utlandet, dersom regjeringens forslag går igjennom. 

- En ting er at dette er store aktører med betydelige kostnadsfordeler. Og ikke forholder de seg til hverken norske krav til produktsikkerhet eller norsk markedsføringslov. Klesbransjen i Norge er allerede hardt rammet av den urettferdige konkurransen fra utenlandske nettbutikker. Hvis de i tillegg får tolllsubsidiering, så er det ikke mulig å konkurrere. Og miljømessig er dette en katastrofe, sier han til DN. 

Les også: Nesten 60 prosent av nordmenn foretrekker å handle på norske nettsider

Del artikkel: