Det har blitt rapportert en rekke rekorder i forbindelse med årets november-kampanjer. Likevel tror Norges Innsamlingsråd, som har vært nasjonal koordinator for motbevegelsen Giving Tuesday Norge siden 2017, at man vil se et skifte etterhvert.
Giving Tuesday ble først startet i 2012 i New York som en naturlig følge av Thanksgiving og store "shopping-eventer", som nettopp Black Friday og Cyber Monday. Tanken bak Giving Tuesday, som arrangeres tirsdagen etter Black Friday, er å flytte fokuset over på andre enn seg selv, og hjelpe de som trenger det mest.
Norges Innsamlingsråd representerer 104 organisasjonsmedlemmer, og i år opplevde vi at 52 av medlemmene hadde en Giving Tuesday-aktivitet eller en slags Black Friday-kampanje der de ba om penger til sitt formål. Det er en stor økning fra i fjor, da 13 av våre medlemmer deltok på Giving Tuesday, sier Rikke Solberg, kommunikasjonsansvarlig i Norges Innsamlingsråd, til Ehandel.
Norges Innsamlingsråd har dessuten sett flere utenfor sitt eget nettverk som har delt og tagget Giving Tuesday Norge i år. Samtidig har de merket seg at motkampanjene har blitt flere.
En ny undersøkelse fra YouGov på vegne av NetOnNet viser også at forbrukernes holdninger til kamapnjeperioder som Black Friday er i endring, og at 3 av 4 synes fokuset på slike tilbud har blitt for stort.
LES OGSÅ: Holdninger til Black Friday i endring: "Et signal vi i bransjen bør høre på"
"Vi skal lage nye stier"
En netthandel som har latt seg inspirere og som kjørte Giving Week i år er nettbokhandelen Bookis, som valgte å benytte anledningen til å donere bort 5 kroner per omsatte brukte bok til å bygge nytt bibliotek til barneavdelingen ved Universitetssykehuset i Tromsø samt å gi bort hver 10. omsatte barnebok. Tilsammen samlet de inn over 10 000 kroner, og barnebøker til en verdi på nesten 100 000 kroner.
LES OGSÅ: Dropper Black Friday for grønn GivingWeek
Forretningsmodellen til Bookis er ikke tuftet på en uke med salg, og som startup er selskapet opptatt av å bane nye veier - også i salgsperioden. Bookis ble startet i 2017 og har i dag 60 000 brukere på sin plattform, for kjøp og salg av nye og brukte bøker. For 2019 regner de med en omsetning på rundt 15 millioner kroner.
Som en delingsøkonomitjeneste drevet av engasjerte brukere trenger ikke vi å kjøre en tilbudskampanje for å drive salg. Vi er en startup, hvor det å greie og synes i en såpass støyfull uke nesten er umulig. Man kan dessuten kjøre salg en hvilken som helst annen uke i året også, så jeg tror rett og slett det er sunt å revurdere om man hele tiden skal følge flokken. Vi lager nye stier, det er vår rolle, sier Arne-Morten Willumsen, daglig leder og medgründer av Bookis.
Stengte butikkene
Bookis var dessuten ikke den eneste som valgte bort salg på Black Friday, og nettbutikken Gents klarte på sin side å samle inn 115 000 kroner til kampen mot prostatakreft under en litt spesiell giveraksjon som de kalte Black Hours.
LES OGSÅ: Kjører en Black Friday utenom det vanlige
Heller ikke store aktører som IKEA og Haglöfs deltok på salgsfesten. Haglöfs som selger friluftsutstyr, holdt til og med nettbutikken stengt under Black Friday. Det gjorde også flere mindre aktører som for eksempel Be:Eco.
Impulse shopping and buying things you don't need doesn't make that much sense - not for you, not for the evironment. Instead of taking part in today's discount craziness, we are closing our web shop to encourage the idea of thinking twice before buying new products, var noe av det som stod på Haglöfs nettside forrige fredag.
Norges Innsamlingsråd ser at både flere bedrifter, organisasjoner og forbrukere retter fokuset bort fra overforbruk, og nå mer mot nestekjærlighet. Likevel er Norges Innsamlingsråd opptatt av at noen faktisk trenger å handle på Black Friday av økonomiske grunner.
Det er overforbruket vi er opptatt av, og er her tror jeg vi går mot et skifte, sier Rikke Solberg.
Tror nisjene vil begrense salget
I en butikkundersøkelse, som Opinion har gjort for Prisjakt.no, svarer fire av 10 nettbutikker blant 133 spurte at de er lei av Black Friday fordi det medfører mas og ekstraarbeid. Enda flere - hele 55 prosent - oppgir også at de føler seg presset til å være med på Black Friday-kjøret. Like mange sier samtidig at de ville valgt å gå motstrøms dersom de kunne.
Vi spurte Prisjakt-sjefen Are Vittersøe om han tror vi vil se en økende trend, der flere trekker seg unna salget på de store handledagene.
De som har muligheten til å droppe handleperioden vil nok kanskje prøve å begrense seg, slik som nisjemarkedet. Det er for eksempel enkelt for IKEA å ha aktiviteter som "Den store strammedagen" i stedet for Black Friday fordi det finnes ingen like, men utenom det tror jeg nok de største vil fortsette å kjøre på fordi de ikke tør annet, sier Vittersøe.