ANNONSE

Felleskjøpet om samarbeidene og veien videre

Felleskjøpet om samarbeidene og veien videre
Magne Nafstad Hertzenberg, leder for digitale kanaler i Felleskjøpet, på Felleskjøpets hovedkontor i Lillestrøm.
Foto: Ehandel.com
therese.karlsrud.haugen

Nærmer seg 5 milliarder i retail.

ANNONSE

En av de viktigste leverandørene til landbruket har lenge vært bondens partner Felleskjøpet - det vil selskapet også være på nett.

Til tross for at tørkesommeren i 2018 satte preg på både landbruk og detaljhandel, skal omsetningen til konsernet ha gått opp til 16 milliarder kroner, hvor av retail står for den nest største andelen på 4,8 milliarder.

Resultatet skal på sin side ha endt på 411 millioner kroner i fjor, som skal være på samme nivå som i 2016, da selskapet hadde et godt år.

I alle deler av virksomheten investeres det nå i digitalisering, da Felleskjøpet i fjor blant annet kjøpte seg inn i teknologiselskapet Dataväxt og startet et nytt prosjekt med selskapet Mimiro om en automatisk innsamlingsplattforrm av data fra fjøs og jorder.

En potensiell markedskanal

Dette året fortsetter investeringene, med ytterligere fokus på netthandel.

Nylig ble Felleskjøpet storeier i nettbutikken Dyrekassen.no, samtidig som de har gitt konsulentselskapet Epinova oppgaven om å bygge en helt ny tjenesteplattform for sine egne digitale tjenester og netthandel.

- Dyrekassen.no er en spennende og innovativ aktør med kompetente folk. Det treffer også godt innen kjæledyrsegmentet, som er et av våre viktigste satsningsområder. Vi ser på Dyrekassen som en potensiell markedskanal og en utfordrer, noe som kan styrke Felleskjøpet i nordisk sammenheng, sier Magne Nafstad Hertzenberg, leder for digitale kanaler i Felleskjøpet.

Skal samle alle digitale tjenester

Samarbeidet med Epinova skal på sin side fungere som et digitalt knutepunkt for alle digitale tjenester, innen alt fra bærekraftig matproduksjon til netthandel.

Konsernet, som også eier butikkjeden Granngården i Sverige, regner med å rulle ut den nye plattformen der først. Tidspunkt er imidlertid ikke fastslått.

- Den nye plattformen skal samle alle våre digitale tjenester og netthandel, for å styrke besluttningsstøtten og skape en bedre kundeopplevelse for våre kunder, sier Hertzenberg.

- Fantastisk spennende

I nær tilknytning til den nye plattformen skal Felleskjøpet også bytte ERP-system, noe de håper blir nok en bidragsyter til mer sømløs handel.

- Netthandel har blitt en større og større kanal og har en rask vekst både i Norge og Sverige. Vi regner med å nå en andel på 10 prosent innen få år. Når det gjelder tyngre leveranser av kraftfor, gjødsel og korn ut på gården omsetter vi i dag for over 2 milliarder kroner gjennom digitale kundeløsninger.

Magne Nafstad Hertzenberg, som tidligere jobbet for Posten Norge, har nå vært hos Felleskjøpet i to år. Her leder han enheten digitale kanaler, som jobber med netthandel i Norge og Sverige, digital utvikling og masterdata.

- Felleskjøpet er et fantastisk spennende sted å jobbe fordi vi investerer mye i teknologi og innovasjon samtidig som vi får jobbe med viktige områder som landbruk, dyrking, og bærekraftig matproduksjon. Vi i Felleskjøpet kan være med å påvirke mange av de store spørsmålene, og det er veldig gøy.  

Felleskjøpet om fremtiden

- Har dere noen andre samarbeid i sikte?

- Ikke noe vi kan gå ut konkret med nå, men vi jobber hele tiden med å finne samarbeid, som kan nyttiggjøre funksjonalitet og gi økt verdi for våre kunder.

- Hvordan ser du for deg retail om fem år?

- Jeg tror at folk kommer til å gå i butikk fortsatt, selv om andelen av netthandel blir større. Felleskjøpets kunder kommer helt sikkert til å gå i butikken som vi også må videreutvikle, men det blir nok mer levering hjem på gården og direkte til hjem i hagen. Derfor tenker jeg at krav til logistikk blir tøffere, og at de som evner å bruke data på en smart måte for å tilpasse tilbud med tanke på relevans og for å løse kundens behov vil ha en styrke. Mye handler også om tillit, og der tror jeg Felleskjøpet med kompetente medarbeidere og en sterk merkevare har en fordel nå og i fremtiden.

- Hvilke andre fremtidsplaner har dere?

- Vi ser trender, nye kundebehov og vekstmuligheter innenfor mange spennende områder. Eksempler på dette er dyrking hjemme og urban dyrking. Det vil si dyrking på tak og balkonger som man begynner å se mer av i de store byene. Felleskjøpet har en svært viktig rolle, både når det gjelder kortreist mat og å få det til å gro.

Del artikkel: