Samtidig som mange fysiske butikker sliter ser ikke situasjonen like mørk ut for netthandelen. Nå viser to nye undersøkelser hvordan coronaviruset har påvirket nordmenns handlevaner, både på tvers av bransjer og geografiske områder.
Midt i corona-kaoset varsler nettbutikkleverandøren 24Nettbutikk en tredobling av nye nettbutikker samt en 63 prosent økning i den samlede netthandelen.
Det er mye å gjøre nå. Vi har vært forberedt på tøffe tider som alle andre, men enn så lenge opplever vi det motsatte, forteller Fredrik Green, daglig leder i 24Nettbutikk, i en pressemelding.
Tallene fra 24Nettbutikk er basert på antall bestillinger i deres 1400 nettbutikker og kommer fra en sammenligning mellom perioden 14. februar til 3. mars og 14. mars til 1. april.
Da Corona-viruset kom til Norge så vi en svak nedgang i den samlede omsetningen noen få dager, men så tok salget seg plutselig opp. Nå ligger omsetningen stabilt på et nivå tilsvarende det vi pleier å se før jul, forteller Green.
LES OGSÅ: Lokale butikker sliter - nå tar netthandelsbransjen grep
Oslo-beboere handler mer enn gjennomsnittet
Også betalingsleverandøren Klarna har nå delt statistikk fra sine 6000 nettbutikkkunder, og er enig med 24Nettbutikk om at nordlendingene har handlet mindre på nett enn det resten av landet har gjort de siste ukene. I følge Klarna handler Oslo-beboere 16 prosent mer på nett enn gjennomsnittsnordmannen.
I fjor var det i de to nordligste fylkene våre det ble handlet aller mest på nett i hele Norge og Oslo var helt midt på treet. I løpet av koronatiltaksperioden har det skjedd et kraftig skifte. De som bor i Oslo handler langt mer enn gjennomsnittet, mens de i nord handler mindre, sier markedsdirektør i Klarna Norge, Thomas Elvestad.
Situasjonen påvirker også bransjene svært forskjellig, og vi har tidligere skrevet om at blant annet mat, apotekvarer og snus har hatt kraftig vekst på nett mens motegiganten Zalando opplever nedgang.
LES OGSÅ: Zalando varsler resultatfall: "Har absolutt hatt negativ innvirkning"
Selskapene som bruker vår plattform tilhører de aller fleste bransjer. De som selger varer relatert til for eksempel reiser har fått det tungt. Det samme har nettbutikker som selger til bedriftsmarkedet. Elektronikk, klær, interiør, mat, kosmetikk og alt av hobbyprodukter er derimot områder hvor vi derimot ser spesielt stor vekst, sier Green i 24Nettbutikk.
Forskjeller mellom kjønn og land
Klarnas tall viser også at det er store forskjeller mellom menn og kvinner. Mens menn brukte en stor andel på barneprodukter, smykker og annet tilbehør de to siste ukene i mars, brukte kvinner mye av lommeboken sin på underholdning og erotiske artikler.
Det er for tidlig å si noe om hvorfor akkurat disse kundegruppene opplever en sterkt økende interesse akkurat nå. Selv om det rent volummessig tradisjonelt sett ikke er de største kategoriene, er utslagene til dels voldsomme, sier markedsdirektør i Klarna Norge, Thomas Elvestad.
Andre interessante funn fra Klarna er at nordmenn netthandler langt mer på dagtid enn tidligere, særlig mellom klokken 10 og 15. Dette skiller seg fra Sverige.
Sammenlignet med tilsvarende tall for Sverige er det også interessant å merke seg at mens nordmenn handler jevnt mye mer i alle timene mellom 10 og 15, legger svenskene i en helt annen grad sin netthandel akkurat til den tradisjonsrike lunsjtimen de har mellom 12 og 13, og shopper mindre resten av arbeidsdagen, sier Elvestad.
LES OGSÅ: Salgsboom for Kondomeriet: "Folk forbereder seg på mer hjemmetid"