Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Lanserer plakat mot grønnvasking for norsk næringsliv

therese.karlsrud.haugen

"Det begynte med Elkjøps Green Weekend-kampanje"

ANNONSE

Det er et økende fokus på bærekraft i de fleste bransjer, men enkelte bedrifter har fått kritikk for å bruke dette som et villedende markedsføringstiltak. For kort tid siden kunne vi skrive om Forbrukerrådets undersøkelse av en rekke store kleskjeder, som i følge dem grønnvasker produkter uten at det er tilstrekkelig grunnlag for at klesplaggene faktisk er mer miljøvennlige.

Nå har næringslivets klimaledere i organisasjonen Skift lansert en plakat mot grønnvasking i norsk markedsføring, som de mener hele næringslivet bør slutte seg til. Plakatens ti punkter er listet opp på Gronnvasking.no.

Det begynte med Elkjøps Green Weekend-kampanje, som vi mente var et ganske grovt eksempel på grønnvasking, sier en av initiativtagerne, Ida Hatlebrekke, i en pressemelding.

Green Weekend er vårens svar på Black Week, som den svenske nettbutikken CDON innførte i 2016.

LES OGSÅ: Salget blomstret under "vårens Black Friday"

"Et kjempeproblem"

Det er Ida Hatlebrekke i Looping, forfatter Petter Gulli og Silje Bareksten fra 3 Norske som har tatt initiativ til plakaten mot grønnvasking.

Norske næringslivsaktører, som har noe av verdens beste rammebetingelser, må ikke lukke øynene, men heller gå foran som forbilder. Ikke bare i Norge, men også internasjonalt, mener Silje Bareksten.

Etter at de tre utfordret næringslivet i Finansavisen, fikk de med seg organisasjonen Skift.

Grønnvasking er et kjempeproblem, og kanskje en av de viktigste grunnene til at norske forbrukere er forvirret rundt bærekraftsbegrepet, sier administrerende direktør Bjørn Kjærand Haugland i Skift.

Som en næringslivsorganisasjon som jobber med å peke på forretningsmulighetene i det grønne skiftet, er det svært viktig for oss å jobbe frem gode rutiner for å unngå denne typen markedsføring, sier Haugland.

LES OGSÅ: Kraftig økning i motkampanjer til Black Friday - et skifte på vei?

Miljøorganisasjoner stiller seg bak

Plakaten har blitt til gjennom samarbeid med miljøorganisasjonene Miljøstiftelsen Zero, WWF Verdens naturfond og Framtiden i våre hender. Forbrukertilsynet, tilsynsmyndigheten som verner forbrukerne mot ulovlig markedsføring, har også gitt innspill til innholdet.

Målet har hele tiden vært å få en spiss og tydelig plakat, som er et godt redskap for bedrifter som vil unngå grønnvasking. Vi håper på å kunne få en bred oppslutning her, sier Petter Gulli.

Gulli håper hele næringslivet vil ta i bruk plakaten.

Vi oppfordrer ikke bare bedrifter til å støtte opp om dette arbeidet, men også til å aktivt utfordre sine samarbeidspartnere og bransjer til å gjøre det samme, sier Gulli.

Selskaper som har signert plakaten er blant annet Bergans, Hadeland Glassverk, Christiania Glasmagasin og Porsgrund Porselensfabrikk.

LES OGSÅ: Norsk friluftsmerke støtter internasjonal boikott

Del artikkel: