Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Flere hiver seg på bevegelsene mot Black Friday

Flere hiver seg på bevegelsene mot Black Friday
De store salgsdagene får kritikk for å fremme kjøpshysteri og overforbruk.
Foto: Istock
therese.karlsrud.haugen

Både IKEA og Bookis.com boikotter nå Black Friday, samtidig som 13 norske organisasjoner fire dager senere, går sammen om konseptet Giving Tuesday.

ANNONSE

Under Black Friday kommer butikker og nettbutikker til å tjene veldig godt på at vi bruker penger på oss selv, men fenomenet har medført reaksjoner fra ulike hold og flere aktører velger faktisk å vende ryggen til hele salgsdagen. Kanskje det er i ferd med å oppstå en ny trend?

De store salgsdagene har blitt omtalt som blant annet "kjøpshysteri", "svart-kaos", "kjøpe bonanza" og "massesuggesjon" den siste tiden. Som regel av de som er litt kritiske til konseptet. 

Blant annet velger IKEA i år som i fjor å boikotte Black Friday, og heller arrangere "Den store strammedagen". Her bruker de nettsiden sin til og oppfordre kunder til og heller etterstramme møbler de allerede har. I følge IKEA fremmer Black Friday et kjøpshysteri som rett og slett ikke er holdbart med hensyn til miljøet, noe som har resultert i deres boikott. 

Hiver seg på IKEAs initiativ

Samtidig har bokhandelen Bookis.com valgt å hive seg på initiativet, og kjører i den forbindelse en såkalt "Grønn uke" i disse tider. Den grønne kampanjen skal skille seg ut fra resten av det netthandelen omtaler som et "svart-kaos". 

- Vi tenker at ingenting er bedre enn at vi i stedet for å forbruke enda litt mer denne uken, finner utrolige gode kupp hos hverandre på aktuelle varer, skriver administrerende direktør i Bookis.com Arne-Morten Willumsen, i en mail til eHandel.com. 

Kampanjen går ut på at netthandelen oppfordrer kundene sine til å heller resirkulere en god bok, ved å kjøpe nyheter brukt fra andre brukere samt legge ut egne bøker for salg. 

- Finn en bok i bokhylla som har berørt deg, og få en som har betydd noe for en annen. Legg ut en god bok du har lest, og finn en annen du vil lese. Det koster en brøkdel av å kjøpe en ny, oppfordrer Willumsen. 

Bevegelse mot Black Friday

Også i følge ny undersøkelse fra Klarna viser det seg at de fleste respondentene som svarte faktisk planla å handle mest til seg selv under Black Week.

Samtidig fremgikk det i betalingstjenestens undersøkelse at ukens Black Week-salg kom til å overstige summen av den tradisjonelle julehandelen i år, med andre ord hele de tre første ukene i desember.  

En reaksjon spesielt på dette med å bruke penger på seg selv, som arrangeres fire dager etter Black Friday, er giveraksjonen Giving Tuesday tirsdag 27.november. Også en følge av store shopping-eventer som Singles Day, Black Friday og Cyber Monday, som skal ha hatt sitt utspring i USA for sju år siden.  

Flytter fokuset vekk fra en selv

Fenomenet skal ha oppstått ved at mange følte på dårlig samvittighet etter å ha brukt mye penger på materielle ting til seg selv i forbindelse med disse store salgsdagene. Giving Tuesday dreier seg om å flytte fokuset vekk fra dette og over på å hjelpe andre enn seg selv. Her kan man heller gi sin støtte til noen som virkelig trenger det. 

Giving Tuesday, som var en naturlig reaksjon på det såkalte kjøpshysteriet, skal nå ha spredd seg til hele 100 land, og i år skal hele 13 norske organisasjoner delta. Bevegelsen ble iverksatt på initiativ av Nordic Screens, innsamlingsteknologi selskapet Puzzels og Norges Innsamlingsråd i 2017.

- Du kan gi tid, engasjement, penger, klær, blod - hva som helst. På Giving Tuesday går fokuset vekk fra en selv og over på gode formål. Du kan velge hvem du vil gi til, sier prosjektleder Charlotte Arnø Storebakken i Norges Innsamlingsråd i en pressemelding.

Del artikkel: