På åtte år skjedde det en nedgang blant detaljhandelsbedrifter i Norge på ti prosent, mellom 2008-2016. Også i år har konkursene vært mange, og enkelte har spekulert i om vi skulle komme opp i et konkurstall på lik linje med finanskrisen i 2009.
- Vi vet alle hva som skjer med netthandel. Det holder at butikkene mister 20-30 prosent av salget, så er det fleste i minus. Kostnadene deres er jo de samme uansett, sier Altor-partner og Rossignol-styreformann Hugo Maurstad til E24.
Altor eier en mengde kjente selskaper som blant annet Sbanken, Sats Elixia, Dale of Norway og den franske skiutstyrsprodusenten Rossignol.
Holder ikke å bare ha butikker
Det må i følge Maurstad skje en endring dersom butikkene skal klare seg, i form av å tilby flere tjenester av høyere verdi samt operere med høyere marginer. Det holder gjerne ikke å bare ha butikk, mener han.
- Noen butikker i en større kjede kunne gjort omstillingene mye raskere. Er du for treig, dør du uansett. Det er sikkert noen som har gjort feil, men er du en enkeltstående sportsbutikk, er det ikke så forbanna mye du kan gjøre. Kanskje kunne du solgt butikken til en kjede litt tidligere.
En fare som alltid vil være der for fysiske butikker er at kunden kan komme inn å få tips og råd, men kan fremdeles velge å handle samme vare i en nettbutikk til en billigere penge.
– Jeg tror ikke butikkene kommer til å bli borte, men jeg tror det blir færre og jeg tror de blir en del av en større løsning. Vi har fått en dynamikk som gjør at veldig få butikker klarer seg som bare butikker.
Har selv åpnet ny fysisk butikk
Rossignol har selv åpnet sin første butikk i Paris, så styreformannen ser altså ikke bort i fra en fremtid for tradisjonell handel, men det må da inngå i et større økosystem.
- I Rossignol har vi et prinsipp som sier at vår butikk også er et ustillingsrom. Vi har alle modeller i alle farger og størrelser. Du får prøvd så du finner ut hva som passer, også kan du i stedet bestille modellen på nett i den fargen du vil ha. Slik reduserer vi kostnader ved ikke å måtte ha alle varianter, sier Maurstad.