ForbrukerrÄdet mener det trengs flere tiltak som gjÞr det enklere for forbrukerne Ä kaste mindre mat, dersom man skal klare myndighetenes mÄl om Ä halvere matsvinnet innen 2030. NÄ krever de at det blir en slutt pÄ 3- for 2-tilbud.
Det Ă„ redusere matsvinnet hjemme er noe mange Ăžnsker, men det oppleves som vanskelig i hverdagen. En av Ă„rsakene er at vi blir lurt til Ă„ handle inn mer mat enn vi trenger pĂ„ grunn av mersalgskampanjer og fristende 3-for-2-tilbud, sier Inger Lise Blyverket som er direktĂžr i ForbrukerrĂ„det, i en pressemelding.Â
Hvordan butikkene priser og pakker maten spiller en vesentlig rolle, sier Blyverket, som mener at produsenter og matkjeder mÄ gjÞre det enklere for forbruker Ä kaste mindre mat.
GjĂžr det enklere for forbruker
I fÞlge ForbrukerrÄdet kaster man 42 kilo spiselig mat per person i Äret pÄ husholdningsnivÄ.
Kjedene har lenge snakket om Ä slutte med mersalg og 3-for-2, men dette gjÞres fortsatt i utstrakt grad. Dette mÄ de nÄ slutte med. Forbrukerne mÄ i stÞrre grad fÄ bestemme hvor store kvanta de vil kjÞpe, sier Blyverket.
Vi etterlyser ogsĂ„ flere gode lĂžsninger for emballasje og â ikke minst mindre forpakninger â og mer lĂžsvektsalg. Dette vil mĂžte forbrukernes Ăžnsker og behov, og bidra til redusert matsvinn ved at folk bare handler det de trenger, sier Blyverket.