ANNONSE

Én milliard til tekstiltoll i fjor: ”Vi skyter oss i foten”

therese.karlsrud.haugen

Reagerer på fortsatt tollfritak.

ANNONSE

Fjerning av 350-kronersgrensen var lenge en kampsak for Virke. Den 1. april 2020 stod den endelig for fall, noe som innebærer at både norske og utenlandske nettbutikker nå må betale moms fra første krone.

Men det ble ikke bare jubel den 1. april, da tollfritaket på tekstiler samtidig økte fra 350 til 3000 kroner. Dette medfører i praksis at norske bedrifter må betale toll mens konkurrentene fra utlandet ikke må det, for akkurat samme varer inntil 3000 kroner.

LES OGSÅ: Etter 350-kronersgrensens fall - norske nettbutikker merker oppgang

Det er hårreisende at regjeringen med viten og vilje vil gi utenlandske aktører fritak fra norske regler. I praksis betyr dette at eBay etter 1.4.2020 kan selge en jakke som i dag koster 3000 kroner, 321 kroner billigere. Skal norske butikker selge til samme pris, må de flytte arbeidsplassene til Sverige. Det er ubegripelig at regjeringen med dette bidrar til å flytte arbeidsplasser ut av landet, uttalte Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, i en kommentar i fjor høst.

Den 7. oktober i år la Regjering Solberg frem sitt forslag til statsbudsjettet 2021. Virke reagerer sterkt på at tekstiltollen fremdeles består.

Det er skuffende at regjeringen ikke gir norsk kleshandel like vilkår med sine utenlandske konkurrenter. Vi trenger rettferdige konkurransevilkår. I dag må norske klesbutikker betale tekstiltoll, mens utenlandske nettbutikker slipper, dermed får de norske aktørene mindre marginer eller høyere priser ut til kundene, sier Horneland Kristensen i en pressemelding.

I følge Virke betalte norske importører om lag 1 milliard kroner i tekstiltoll til staten i 2019.

Vi ber om at regjeringen fjerner tekstiltollen. Dersom det ikke lar seg gjøre å fjerne hele tekstiltollen i statsbudsjettet for 2021, må regjeringen fjerne utenlandske nettbutikkers tollfritak. Dette bør skje så raskt som mulig av hensyn til norske bedrifter og arbeidsplasser, sier Horneland Kristensen.

Satser på merkeklær til norske kvinner

Nettbutikken Villoid er en av mange norske aktører som møter stor konkurranse fra utenlandske giganter som Zalando og Boozt. Selskapet satser på merkeklær for norske kvinner.

I disse tider rammes fysiske butikker i klesbransjen av store tap og konkurser. Mye av denne omsetningen flytter seg online uten at vi i Norge klarer å møte etterspørselen som oppstår. Vi skulle gjerne sett at vi hadde en politikk som fokuserte på å skape arbeidsplasser i Norge, fremfor å hjelpe gigantene i Tyskland og Sverige, sier Andreas Kristiansen, CMO i Villoid, til Ehandel. 

LES OGSÅ: Villoid vokser i tøff bransje - i rute til 100 millioner

Jarle Snertingdalen, som er en av gründerne bak Villoid sammen med Jeanette Dyhre Kvisvik, mener at vi i Norge "skyter oss i foten". I dag har Villoid lager på Fornebu i Oslo, men spørsmålet er hvorvidt det vil lønne seg å forbli i Norge med dagens regler.

Vi skyter oss i foten her i Norge når tollreglene i praksis fører til at norske aktører må betale mer for de samme varene enn det utenlandske aktører må betale. Det blir konkurransevridende hvor de norske bedriftene blir taperne. Det vil være et stort paradoks om Norske aktører som oss må flagge ut av landet for å være konkurransedyktige i Norge. Politikerne burde heller gjøre det lønnsomt å skape arbeidsplasser i Norge, framfor å gi større internasjonale monopoler - som betaler lite skatt til Norge - flere fordeler, sier Jarle Snertingdalen, COO Villoid.

Nylig investerte motekonsernet Varner 12 millioner kroner for 13 aksjer i Villoid, noe som har verdsatt netthandelsselskapet til 90 millioner kroner. 

Del artikkel: