Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Stort norsk fond selger seg ut av to store kjeder på grunn av svakt nettsalg

Stort norsk fond selger seg ut av to store kjeder på grunn av svakt nettsalg
Illustrasjon: Alexander Murashkin/H&M/pressebilde
Ole Martin N. Evensmo

Aksjefondene til Odin ryddet i porteføljen og selger aksjer for hundrevis av millioner kroner. En viktig årsak er svake digitale prestasjoner.

ANNONSE

Siden februar har det vært kjent at aksjefondene til Odin har vurdert hva de skulle gjøre med sin store eierpost i Hennes & Mauritz.

Valget sto i vinter mellom å selge eller å doble eierandelen i H&M. Nå har Odin bestemt seg.

– Analysen vår av en retail-bransje i total endring, i kombinasjon med mindre tillit til ledelsen, treg endringsvilje og utilstrekkelig fokus på viktige problemer, har vært avgjørende for at vi valgte å selge, skriver Odin Fondenes investeringssjef Vegard Søraunet i en oppsummering til sine investorer.

– Vi tror det må stenges minimum 1 000 butikker

Til tross for at klesgiganten i fjor omsatte for 29 milliarder svenske kroner på nett, lar ikke Odin-sjefen seg blende. At 12,5 prosent av det totale er fra netthandelen rett ikke godt nok. Skal vi tro rapporten som gikk ut til Odins investorer mandag, er det mye å ta tak i for H&Ms ledelse:

– Vi tror det må stenges minimum 1 000 butikker og like mange må renoveres. På toppen av dette bør varelageret skrives ned. Når det gjelder dagens toppsjef er vi usikre. Vi i Odin eier mange selskaper med sterke hovedeiere. Dette er på plass i H&M også, men hovedeier bør nok ha fleksibilitet på toppsjef-posten, noe som ikke er tilfelle i H&M.

Mannen Odin Fondenes investeringssjef sikter er naturligvis H&Ms toppsjef Stefan Persson som er sønnesønn av H&M-grunnlegger Erlig Persson.

Ikke fornøyd med 3,5 prosent nettsalg

Sammen med H&M forsvinner også Clas Ohlson ut av Odins aksjeportefølje.

Overfor E24 trekker Søraunet frem svake nettresultater som en viktig grunn til at Odin nå selger sine aksjer i "dings-kjeden".

– Vi trodde Clas Ohlson hadde lært av sine feil i Storbritannia. Med en filosofi med fokus på historikk, fremtid og pris, mener vi at vår hovedfeil med Clas Ohlson-investeringen har vært at kjeden selger 3,5 prosent av sine varer online. Ny toppsjef og ny strategi har heller ikke imponert oss, forklarer Søraunet.

Del artikkel: