Det er for tidlig å friskmelde hverdagsnæringslivet, mener SMB Norge. I tillegg til at én av fem småbedrifter i landet anser konkurs som en reell fare, beskriver 25 prosent av virksomhetene sin økonomiske situasjon som svak.
Konstituert administrerende direktør i SMB Norge, Kristin Hofstad, mener det nå må prioriteres tiltak som sikrer også de mest sårbare virksomheters videre drift.
Gjennom hele denne krisen har vi jobbet målbevisst for å sikre at så mange levedyktige bedrifter som mulig skal overleve. Denne undersøkelsen viser at vi fremdeles har en lang vei å gå før vi kommer dit. Det er altfor tidlig å friskmelde hverdagsnæringslivet og det er direkte misvisende å hevde at krisen allerede er over, sier Hofstad, i en pressemelding.
En undersøkelse gjennomført blant organisasjonens medlemsbedrifter viser at mange kjenner på ringvirkningene av tiltakene som ble innført under pandemien. 40 prosent av bedriftene mener de er dårligere rustet nå enn før pandemien, og 55 prosent vurderer den økonomiske situasjonen som fortsatt svak eller brukbar.
LES OGSÅ: Rekordmange tvangsavviklinger - svært få er innen netthandel
Ifølge Hofstad må man nå sikre levedyktige forhold også for de små og mellomstore bedriftene, som står for rundt halvparten av verdiskapingen i norsk økonomi.
I Arbeiderpartiet pleier man å si at «alle skal med». Det synes jeg er et godt utgangspunkt for å sikre et levedyktig hverdagsnæringsliv over hele landet, også etter pandemien. Vi kan ikke trekke opp stigen før alle har fått muligheten til å klatre opp, også de med de minste økonomiske musklene, sier Hofstad.
Undersøkelsen er gjennomført av SMB Norge og NyAnalyse og respondentene består av SMB Norges medlemsbedrifter. Den viser dessuten at over halvparten av bedriftene frykter en ny nedstenging av samfunnet, og 48 prosent er bekymret for kostnader knyttet til økende coronarelaterte sykefravær i bedriften.