Bransjen selv tror man bare har sett begynnelsen på en digital endring hos begravelsesbyråene og etterlatte som skal stede en nær og kjær til sin siste hvile, skriver Finansavisen.
Da det ikke finnes noen offisiell statistikk over antall nettbestillinger av begravelser, har avisen innhentet og sammenstilt tall fra de fire tilbyderne i Oslo og Gravferdsetaten i Oslo kommune.
Nesten 600 nettbegravelser i Oslo i år
Og tendensen viser at det er stadig flere i Oslo som tyr til nettet etter at en har falt fra.
I 2015 var det rundt 50 graveferdsbestillinger på nett. I fjor økte det til nesten 300, mens det i år ligger an til å bli rundt 600 nettbestillinger.
Ifølge avisens beregninger tilsider det at rundt 14 prosent i Oslo ordner en begravelse via nett.
Flere ansatte som en digital konsekvens
Frank Wikne driver det heldigitale begravelsesbyrået Allén Begravelsebyrå.
Han sier at det er en konservativ bransje, og at han måtte gå noen runder med seg selv og bransjeorganisasjonen Virke Gravferd før han tok mot til seg og startet opp i 2015.
Han hadde som plan at 500 skulle ha nettbestilt en nettbegravelse innen 2020.
I fjor ble det 125 bestillinger. I ender det på rundt 270.
- Neste år regner vi med over 400 bestillinger på nett, sier Wikne.
Veksten har gjort at det blir mindre fritid på begravelseagenten enn først ventet, samt at han har ansatt to personer til i selskapet som nå teller fem fulltidsansatte.
Forbereder seg på nett
Harald Schee, eier og styremedlem i Wang Begravelsesbyrå, sier at mange orienterer seg og har brukt nettet i forkant før de tropper opp fysisk hos begravelsesagenten.
- Mange sier det har vært til stor hjelp for dem, sier Schee, som legger til at selskapet han representerer alltid ønsker å møte de pårørende før begravelsen - selv om man bestiller på nett.
Ønsker ikke de pårørende det, men vil gjøre alt på egenhånd på nett, så gir begravelsebyrået et prisavslag.
Også hos Wikne får kundene som ønsker å være heldigitale et prisavslag. Et fysisk møte med en begravelsesagent betyr et påslag på 1500 kroner.
- Det skjer rett som det er at det er i kirken vi møter de pårørende første gang, rett før begravelsen begynner, sier Wikne.