Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

E-handleren feirer samisk kultur hver dag: “Merker mer interesse”

Anja Johnsen Thonhaugen, gründer av klesmerket og nettbutikken Mii leat.
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

I denne nettbutikken er det fokus på det samiske språk og kultur.

ANNONSE

I anledning samenes nasjonaldag 6. februar har Ehandel tatt en prat med Anja Johnsen Thonhaugen. Hun driver nettbutikken Mii leat hvor vi finner klær og tilbehør med design inspirert av den samiske kulturen og de samiske språkene.

Til forskjell fra det som virker som normen i disse dager har Mii leats det siste halvåret vært preget av økt salg og godt trøkk, som Thonhaugen selv sier.

Jeg merker mer og mer interesse og flere salg, så det tar seg opp, sier gründer og eier av nettbutikken Mii leat, Anja Johnsen Thonhaugen, til Ehandel.

Thonhaugen driver nettbutikken, som snart fyller tre år, ved siden av en fulltidsjobb. Nå dukker det opp ordre nesten daglig.

Det er litt rart når man vet hvordan markedssituasjonen er, men enn så lenge er det godt trøkk. Det er fint for de som prøver å bygge noe, men det hadde ikke overrasket meg om ordretallet går noe ned fremover, for det ser ikke ut til at markedssituasjonen kommer til å endre seg med det første.

Utrydningstruet

På nasjonaldagen har Thonhaugen en ytterligere grunn til å feire. Nylig slapp hun nemlig nye design i nettbutikken som hun er ekstra begeistret over.

Jeg har lansert tre nye design, der jeg for første gang har med skoltesamisk som er et av de ti samiske språkene. Det er en feiring i seg selv. Alle de samiske språkene er utrydningstruede, men akkurat dette er det bare rundt 300 personer som snakker. Det er enda mer sårbart enn de andre, og nå har jeg endelig fått det med – det vil jeg si er en feiring, sier Thonhaugen.

Med blikket mot Sverige

Da Ehandel sist pratet med Mii leat, tilbake i 2021, lå det planer for å ekspandere til nabolandet Sverige.

Så langt har man ikke kommet enda, men nettbutikken er åpen for salg til utlandet og ordre tikker inn fra både Sverige og Finland – samt en sjelden gang også fra USA.

Det er ingen satsing foreløpig, men det er mulig å bestille fra andre land. Etter hvert når man prøver å bygge noe og spre det glade ord, så når det ut også. Det er veldig fint. Nasjonalmuseet har tatt inn produkter fra flere samiske bedrifter og forrige uke ble jeg kontaktet av Ä´vv Skoltesamisk museum som spurte om de kunne kjøpe noen kalendere, sier Thonhaugen.

Foruten Nasjonalmuseet har Mii leat flere forhandlere, stort sett basert i Nord-Norge. Thonhaugen kan dessuten meddele at feiringen startet på samisk festival i Oslo i helgen, hvor hun stilte med en godt besøkt popup-butikk.

Del artikkel: