Det familieeide selskapet som er kjent for fargerike og bestandige klær og ryggsekker for røft friluftsliv har holdt det gående siden 1929. Alt de foretar seg gjøres under samme tak på Lysaker i Bærum kommune.
Selskapet har aldri hentet inn penger fra utenforstående investorer. De har konsekvent brukt penger de selv har tjent.
Ifjor omsatte de for knapt 600 millioner kroner, mens det i år ligger an til at de bikker 600 millioners-grensen. De fysiske butikkene omsatte for 145 millioner kroner ifjor.
Deres uttalte mål for 2020 er en omsetning på 1,2 milliarder kroner. For å oppnå det målet må de se utenfor Norges grenser.
Hub-satsing
- Det norske markedet er mettet. Vi tør ikke å bli større. Vi må ut. Vi er sårbare i bare et marked, så vi må spre risikoen i flere markeder med tanke på konjunktursvingninger, sa Espen Falck Engelstad, direktør i Norrøna Retail, under frokostseminaret «Sats internasjonalt» som ble arrangert av Virke e-Handel og eHandelforum.
De er ærlige på at de ikke er store og sterke nok til å legge under seg hele land, så de har en plan om å etablere seg i tre forskjellige hub-formater. Regioner, byer og fjellsteder - da først og fremst i Europa.
Deres første «mountain-hub» ble etablert i franske Chamonix, en av Europas mest populære skidestinasjoner, hvor både hobby-alpinister og frikjørere mesker seg i snøen. Fellesnevneren, uansett kategori, er bekledning og utstyr.
- Vi er store i Norge, mens vi er en liten, leken underdog i den store verden.
Nørrøna er også klar på at de har en jobb å gjøre med tanke på å få merkenavnet sitt kjent i en global setting.
- I Norge er det mer enn 90 prosent som vet hva Norrøna er. I Sverige er det bare 20 prosent som vet om oss, sier Falck Engelstad.
Omtrent 40 prosent av det Norrøna eksporterer havner i Sverige, Tyskland, Østerrike, Sveits og Frankrike.
Norrøna legger mye prestisje i klærne som legges ut for salg i butikk eller nett. Fra en idé til en ny jakke eller bukse dukker opp, bruker de som regel tre år på design, tilpasning og testing før de gir produktet grønt lys.
Vant Handelsprisen 2015
På Handelskonferansen ifjor ble Norrøna tildelt Handelsprisen 2015.
Her følger et lite utdrag fra juryens begrunnelse:
«Handelsprisen 2015 går til en aktør som lykkes svært godt i en bransje utfordret av store kjeder, så vel som netthandel. Gjennom å bygge opp en kjede av egne butikker, viser vinneren at det er mulig å drive god butikk med et spisset og tydelig nisje-konsept. Kjeden omsetter for nær 120 millioner kroner og har 10 butikker i Norge i tillegg til nettbutikk. De har også tatt konseptet sitt ut over landegrensene og etablert seg med tre butikker i Sverige. I tillegg er de aktive på sosiale medier, de har et eget magasin, en rekke gode ambassadører og en mobilvennlig nettbutikk».
( Alle foto: Norrøna)