Februar ble en bra omsetningsmåned for magasiner og kjøpesentre i Oslo sentrum. Omsetningen økte med 12, 8 prosent sammenlignet med februar i fjor, viser tall fra OHF.
Alle aktørene i Oslo Akershus kan vise til vekst forrige måned, men det er spesielt kjøpsentre og de spesialiserte magasinene i Oslo sentrum som er i en «vekstklasse» for seg selv i februar, melder OHF.
- Dette viser at å revitalisere kjøpesentre og magasiner - og satse på nye konsepter - har vært vellykket. Oslo sentrum kan tilby et mangfold som ingen andre handelsområder i Norge kan by på. Når det gjelder ytre Oslo, så er det ikke utenkelig at det har vært handelslekkasje til Akershus, sier Lars Fredriksen, utviklingssjef i OHF.
Klær, sko og vesker
Med unntak av spesialbutikker, var det tosifret vekst i alle bransjer i kjøpesentrene i Oslo sentrum i februar.
Størst vekst var det innen «hus og hjem» med 18,7 prosent.
– Kategorien «hus og hjem» er ikke veldig stor i Oslo sentrum, men vi har de siste årene fått noen unike konsept som Cornelias Hus på Paleet, og de bidrar nok til økningen, kommenterer Fredriksen.
Omsetningen i kles-, sko- og veskebutikkene gikk opp med 15,9 prosent.
Veksten i Oslo sentrum er omtrent fire ganger så stor som bransjeveksten på landsbasis. I kroner var det disse butikkene som bidro mest til omsetningsøkningen i februar.
– Klær, sko og vesker er den største varekategorien i sentrum. Området er i ferd med å utvikle seg til en motemetropol med mange spennende og unike konsept. Jeg blir ikke overrasket om de frittliggende butikkene kan vise til sterk vekst også, men det får vi først vite i slutten av mai.
Fredriksen spår omsetningsvekst i tiden fremover også.
- Ombyggingen av Vikaterrassen, House of Oslo og GlasMagasinet vil bidra positivt, på samme måte som blant annet Aker Brygge, Paleet og Ø har gjort.
- Sentrum er annerledes
Øystein Aurlien, senterleder på Paleet på Karl Johan, er en av flere som fornøyd kan konstatere at året så langt har startet bra.
- Paleet har hatt en fantastisk start på året, som også veldig mange andre av handlestedene i sentrum. Jeg tror interessen for sentrum og en annerledes handleopplevelse er noe Oslo-folk – og tilreisende – virkelig har fått øynene opp for. Vi ser en stor vekst i besøk, som også fortsetter nå. Dette er en hyggelig utvikling, og det blir selvsagt interessant å se hvordan dette utvikler seg utover året, og de neste årene, sier Aurlien til Netthandel.no
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Aker Brygge.
Foto: Roland Halbe/Norwegian Property
Størst omsetning i Akershus
Totalt omsatte kjøpesentrene i Oslo og Akershus for 7,4 prosent mer i februar i år enn i fjor. Omsetningen i Akershus vokste mer enn i Oslo. Skuddårsdagen bidro til den høye veksttakten.
– Konkurransen blant kjøpesentrene i Oslo og Akershus er hard, og sentrene må hele tiden fornye seg for å holde på kundene.
– Akershus har noen av landets største kjøpesentre målt i omsetning. Sandvika Storsenter og Strømmen Storsenter har 200 butikker hver seg og omsetter begge for over 3 milliarder kroner årlig. De er bevis på at stor er vellykket i kjøpesenterbransjen, sier Fredriksen avslutningsvis.
(Foto: Paleet/Einar Aslaksen)