I mer enn 10 år har miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender delt ut prisen «årets etikkversting». I år går prisen til det familieide danske selskapet Bestseller som ble grunnlagt i 1975.  Selskapet er en stor aktør i Norden med blant annet merkene Only, Vero Moda og Jack & Jones på salgsplakaten. Selskapet ledes av Anders Holch Povlsen som også har store eierandeler i nettbutikker som Asos, Zalando og Mathem.se.
Han ble nylig omtalt i magasinet Forbes oversikt over verdens rikeste. I en alder av 40, nærmer han seg også 40 milliarder kroner i formue.
Selskapet får den lite flatterende prisen først og fremst fordi de ikke er åpne om hvor klærne de selger er produsert.
Arild Hermstad, leder av Framtiden i våre hender, sier til Netthandel.no at han håper pristildelingen vil føre til at selskapet føler seg presset slik at de vil legge sine leverandørlister åpent tilgjengelig.
- Penger teller mer enn etikk
- Er de for store til at de bryr seg?
- Neppe. Det er større selskaper som har åpnet opp. Jeg tror dessverre de er for skruppelløse til å bry seg. Penger teller mer enn etiske hensyn, sier Hermstad til Netthandel.no.
Han fortsetter videre i sin kritikk:
- I en tekstilbransje hvor flere og flere åpner listene, til og med de store som Hennes & Mauritz  og norske Varnergruppen, er det uholdbart at de ikke endrer praksis.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Arild Hermstad, leder av Framtiden i våre hender.
Foto: Framtiden i våre hender/pressefoto
Andre tidligere prisvinnere er Statoil, Nidar og tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe.
- Hvorfor gjør de det på denne måten?
- De gjør det fordi de ønske å slippe å ta ansvar for de elendige arbeidsvilkår som preger fabrikkene hvor klærne deres lages. Dessverre straffes de for lite i form av at forbrukerpresset ikke er stort nok, sier Hermstad.
- Hvordan har tidligere prisvinnere reagert, og har tildelingen ført til endringer?
- Det er ingen som liker å bli kalt etikkverstinger. Men vi har over tid sett at mange har skjerpet seg. For eksempel har Hennes & Mauritz tatt mange nye initiativer for å bedre sin etikkpolicy etter at vi kåret dem til verstinger i 2012. For to år siden kåret vi merkevaren Nidar til versting på grunn av bruk av palmeolje. De har etter dette fjernet palmeolje fra mange produkter slår Hermstad fast.
- Vi er generelt veldig åpne
- Vi er generelt veldig åpne om vårt CSR-arbeid  (corporate social responsibility), som vi setter stor stolthet i. Hvert år offentliggjør vi en Sustainability Report, som forteller om våre mål og hvor langt vi har kommet. Rapporten kan leses her bestseller.com/sustainability, skriver Lillan Vangen, talskvinne for Bestseller i Norge, i en e-post til Netthandel.no.
Hun sier at de som behøver å vite får vite det de trenger, men at de av konkuransemessige hensyn ikke ønsker at leverandørlisten blir tilgjengelig for den brede offentligheten. Hun forteller at selskapet daglig jobber med å bli bedre på alle mulige måter.
- Bestseller har en profesjonell tilnærming til CSR  og jobber med dette daglig. Vi jobber hardt for å sikre gode vilkår til fabrikkansatte som arbeider hos våre leverandører. Vi har kommet langt på mange av disse områdene og har i flere år jobbet ut ifra vår «Code of Conduct» og «Chemical Restrictions», som stiller strenge krav til våre leverandører vedrørende barnearbeid, bruk av kjemikalier, brannsikkerhet med mer, skriver Vangen i den samme e-posten.
Likvel står Arild Hermstad klippefast på en ting:
- Vi kommer til å fortsette å presse på for at de skal åpne listene.
Det var Klassekampen som først omtalte denne saken i forrige uke.
Fakta om Bestseller:
- Dansk familieeid selskap. Ble etablert av Merete Bech Povlsen and Troels Holch Povlsen i 1975. Ledes i dag av Anders Holch Povlsen.
- Selger i all hovedsak klær og diverse tilbehør.
- I 2014/2015 hadde selskapet en omsetning på 2,93 milliarder euro, og hadde et resultat på 134 millioner euro før skatt.
- Selskapet har mer enn 15 000 ansatte, og har rundt 3000 butikker.
(Kilde: Bestseller.com)
Tidligere etikkverstinger:
2014: Benetton – for ikke å betale erstatning til ofre etter Rana Plaza-kollapsen.
2013: Nidar – for stort forbruk av palmeolje i sine produkter.
2012: Hennes og Mauritz - for farlige arbeidsforhold for dem som produserer klær.
2011: Olje- og energiminister Ola Borten Moe - for en ekspansiv oljepolitikk i direkte motstrid til miljø – og klimahensyn.
2010: Seadrill ved John Fredriksen - for Seadrills oljeboring utenfor utenfor kysten av Burma på oppdrag fra landets militærjunta.
2009: Oljefondet ved Norges Bank - for et totalt fravær av klimaprofil på investeringsporteføljen.
2008: Staten ved Politiet, Helse Sør-Øst og Forsvaret - for manglende etiske retningslinjer ved innkjøp.
2007: StatoilHydro - for sin storsatsing på utvinning av drivstoff fra tjæresand i Canada – den klart mest forurensende måten å drive oljeutvinning på.
2006: Crew Gold (nå: Intex Resources) - for sitt planlagte nikkelutvinningsprosjekt på Mindoro på Filippinene i strid med lokalbefolkningens og sivilsamfunnets vilje.
2005: Norsk Hydro - for å nekte å rydde miner for iranske nomader.
2004: Aracruz - for å ødelegge livsgrunnlaget for lokalbefolkning i Brasil.
2003: NAMMO - for salg av folkerettsstridig ammunisjon.