Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

- Bryter loven ved avbetaling på nett

Ole Martin N. Evensmo

Klarna og Collector bryter loven på flere punkter når de tilbyr avbetaling ved handel på nett, mener Forbrukerombudet. Også en annen stor aktør får refs.

ANNONSE

Klarna og Collector Bank er to populære betalingsløsninger som benyttes i en rekke norske nettbutikker. Avbetaling er et av alternativene de to aktørene gjør tilgjengelig for netthandelskundene.

Forbrukerombudet er ikke fornøyd med praksisen til de nevnte selskapene og trekker blant annet frem følgende:

  • Klarna reklamerer med at kunden kan nedbetale fra 50 kroner i måneden, men i avtalen er det ført en minstepris på 95 kroner.
  • Totalpris mangler eller kommer ikke alltid klart nok frem.
  • Avtalen må signeres, enten ved hjelp av godkjent elektronisk signatur som Bank ID, eller med penn på papir. Collector Bank har imidlertid inngått avtaler med forbrukere uten at forbrukeren har skrevet under på gyldig måte, mener Forbrukerombudet.
  • Forbrukerombudet har også bedt selskapene redegjøre for hvordan de kredittvurderer sine kunder.

Forlokkende lave månedspriser har en psykologisk effekt, og manglende eller feil prisopplysning kan få forbrukeren til å ta en avgjørelse han eller hun ellers ikke ville ha tatt, påpeker Forbrukerombud Gry Nergård i en pressemelding.

– Fokus på den laveste tillatte månedsprisen, uten at selskapet oppgir totalpris, gir et uriktig bilde av nedbetalingsavtalen. Det fremstiller avtalen som bedre enn det den er. Det er svært viktig at selskapene oppgir totalbeløpet for avbetalingen, slik at forbrukeren får god nok informasjon om kostnadene for en slik kredittavtale.

Klarna og Collector har fått frist til 8. februar med å komme med svar i saken.

Utleie uten fullstendige priser

Forbrukerombudet melder i dag også at Airbnb har litt å forbedre. Forbrukerombudet reagerer på at leieprisene til Airbnb ikke inkluderer pris for rengjøring og andre obligatoriske avgifter.

– Airbnbs norske nettsted driver med villedende markedsføring da de ikke opplyser om fullstendig pris. Dette er ulovlig prismarkedsføring, hevder Gry Nergård.

For at prisen skal være fullstendig må alle obligatoriske gebyrer være inkludert i prisen man presenterer til forbrukeren. Selv om avgiftene blir inkludert senere i kjøpsprossen er ikke dette tilfredsstillende etter loven, påpeker Forbrukerombudet. Airbnb har fått beskjed om å utbedre dette snarest og senest innen 15.februar.

Del artikkel: