Anslår første nedgang i netthandelen siden 2009

"Kapitalvarebransjene vil få det særlig tøft".

I dag delte Virke sine spådommer for året og det er tydelig at man på tvers av bransjer nå merker effektene av både rentehevinger og høy prisvekst.

I sin konjunkturrapport deler Virke at man forventer en svak, positiv vekst innen detaljhandelen uten biler og drivstoff på 2 prosent i 2023. Det er den høye prisveksten som ligger bak og i tillegg påvirkes oppgangen av høye matvarepriser samt høyere innvandring – særlig fra Ukraina.

Annonse

Aller hardest truffet er kapitalvarebransjer som møbler, byggevare og elektronikk. Netthandelen anslår Virke at kan få en lite nedgang på -2 verdivekst. Dette vil i så fall være første nedgang på fjorten år, siden 2009.

Vi spår at kapitalvarebransjene vil få det særlig tøft. Dette er bransjer som hadde gode tall under pandemien og som forbrukerne ikke prioriterer nå. Samtidig ser vi at lavpriskjedene fortsetter å gjøre det bra med mange nyetableringer. Vi tror dette markedet vil vokse i 2023, sier sjeføkonom i Virke, Lars E. HaartveitLars Haartveit, i en kommentar til konjunkturrapporten.

Norsk netthandel vokste over 70 prosent fra 2019 til 2022. I fjor så man tegn til utflating da vekstraten var den laveste siden 2011.

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!