Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

1 av 4 jobber forsvinner innen 2035

Ole Martin N. Evensmo

På grunn av nettbank, billettautomater, apper, nettbutikker, roboter og andre automatiserte og selvbetjente løsninger står norsk arbeidsliv overfor store forandringer.

ANNONSE

Svenske forskere spår at 53 prosent av jobbene kan blir erstattet av teknologiske løsninger i løpet av de neste 20 årene. Norske forskerkollegaer forventer ikke like rask utvikling i Norge da vi har færre industriarbeidere enn i Sverige, men tallen er uansett oppsiktsvekkende.

Én av fire jobber kan blir erstattet av maskiner innen 2035.

- Vi står overfor et vendepunkt på linje med det vi så under den industrielle revolusjon på 1800-tallet, sier direktør i Teknologirådet, Tore Tennøe til E24.

Blant de mest utsatte yrkene finner vi butikkansatte, fotomodeller, lokførere, maskinoperatører og håndverkere.

- Funnene er slående. Vi ser en bølge av nye teknologiske løsninger som går mer til kjernen av det man trodde bare mennesker kunne utføre. Vi har allerede sett selvstyrende biler og maskiner som kan stille diagnoser bedre enn leger, sier Stefan Fölster som er sjef for Reforminstitutet i Sverige, til E24.

Sammen med kollegaer i Stiftelsen för Strategisk Forskning har han laget rapporten «Vartannat jobb automatiseres inom 20 år».

355 000 nordmenn jobber med varehandel, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Del artikkel: