ANNONSE

106 banker satser på Vipps-samarbeid

106 banker satser på Vipps-samarbeid
(
Foto: Vipps
Netthandel

Sparebank 1-alliansen dropper mCash til fordel for Vipps. Masssiv banksatsing på felles norsk mobil lommebok.

ANNONSE

DNB, SpareBank 1-alliansen, Eika Alliansen, Sparebanken Møre og 15 selvstendige sparebanker som også er deleiere i Frende Forsikring har inngått en intensjonsavtale som innebærer at partene sammen skal videreutvikle betalingsløsningen som hele Norges mobile lommebok. Initiativtakerne representerer til sammen 106 norske banker, skriver selskapene i en felles pressemelding mandag denne uken.

Vipps har hittil vært en del av DNB-konsernet, men legges nå inn i et frittstående selskap der DNB blir største eier med omtrent 52 prosent av aksjene.

SpareBank 1-alliansen skal eie 25 prosent, de selvstendige sparebankene 12 prosent, Eika Alliansen 10 prosent og Sparebanken Møre 1 prosent.

Farvel til mCash

Inkludert i Vipps blir også betalingsløsninger som hittil har vært utviklet av de andre bankene i samarbeidet.

SpareBank 1 overfører satsingen på mobilbetalingsløsningen mCASH som leverer i hovedsak de samme tjenestene som Vipps. Kundebasen i mCASH blir invitert med over til Vipps.

- Vi opplever et marked der stadig flere aktører kappes om å lansere egne løsninger for mobil betaling. For mange er dette forvirrende, enten man skal betale eller ta imot betaling. Selv om vi gjennom vår satsning på mCASH har tatt en solid posisjon på kort tid, har mange kunder gitt uttrykk for at de vil foretrekke én løsning - én sterk og tydelig leverandør. Derfor går norske banker sammen om å lage én felles mobil lommebok for alle norske bankkunder, sier Finn Haugan, konsernsjef i SpareBank 1 SMN på vegne av SpareBank 1-alliansen.

Rune Garborg, som i dag er konserndirektør for Vipps og betaling i DNB, konstitueres som sjef for Vipps. Elisabeth Haug, som er administrerende direktør i SpareBank 1 Mobilbetaling, konstitueres som viseadministrerende direktør.

Avtalen forutsetter godkjenning fra norske tilsynsmyndigheter.

Utfordrer MobilePay

I oktober i fjor valgte Nordea, Nordens største bank, å inngå partnerskap med Danske Bank om MobilePay i Norge og Danmark.

Formålet var å sikre forbrukere og bedrifter i begge land en mobil betalingsplattform med stor utbredelse, høy brukervennlighet og fokus på innovasjon.

Nordea og Danske Bank ble fra da av likeverdige distribusjonspartnere av MobilePay.

De vil med dette posisjonere seg og ta opp kampen mot DNB og Vipps, som allerde brukes av en rekke store kjeder.

- Med MobilePay har vi mulighet til å gi nordiske brukere og bedrifter et av verdens mest utbygde mobile betalingssystemer. Nye bankpartnere med direkte kundekontakt vil styrke utbredelsen og samtidig får MobilePay økt muskelkraft til å akselerere innovasjonen, slik at vi kan sikre den absolutt beste brukeropplevelsen, sa Danske Banks landsjef i Norge, Trond F. Mellingsæter til Netthandel.no den gang.

- Et stort løft for alle bankkunder

- Gjennom dette samarbeidet står vi bedre rustet til å vinne kappløpet i konkurranse med nordiske og internasjonale aktører, sier Rune Bjerke, konsernsjef i DNB og påtroppende styreleder i Vipps.

- Vi ønsker å bygge en sterk norsk fintech-aktør som klarer å utvikle og levere enkle og trygge tjenester til lavest mulig kostnad. Når vi nå utvikler kompetanse og teknologi i ett selskap vil det være et stort løft for alle bankkunder i landet, sier Geir Bergskaug, administrerende direktør i Sparebanken Sør som representerer de 15 selvstendige sparebankene som også er deleiere i Frende Forsikring.

Fakta om Vipps:

  • Betalingsløsningen har over 2,15 millioner brukere som gjennomfører 204 000 transaksjoner daglig.
  • Over 30 000 bedrifter og lag har registrert seg som brukere av tjenesten.
  • I 2016 lanserte Vipps også nettbutikkhandel, Vipps for bedrifter og Vipps Faktura.

Fakta om Vipps-aktørene:

  • SpareBank 1-alliansen består av 16 selvstendige banker som til sammen er Norges nest største finansaktør.
  • 15 selvstendige sparebanker med totalt over 900 000 personkunder som også er deleiere i Frende Forsikring.
  • Eika Alliansen består av 73 lokalbanker, Eika Gruppen og Eika Boligkreditt. Alliansen har cirka én million personkunder og 210 bankkontorer.
  • Sparebanken Møre er det ledende finanshuset i Møre og Romsdal.
  • DNB er Norges største, og et av Nordens største finanskonsern, med 2,1 millioner personkunder i Norge.

(Foto: DNB/pressebilder)

Del artikkel: