Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

350-kronersgrensen forsvinner - erstattes av ny tollgrense for klær

1 av 5 netthandelskjøp gjøres hos markedsplassene
Regjeringen fjerner avgiftsfritaket på import av varer med verdi under 350 kroner, men innfører ny tollfrigrense på klær opp til 3000 kroner.
therese.karlsrud.haugen
therese@ehandel.com

Virke mener regjeringen fører både næringen og Stortinget bak lyset.

ANNONSE

Mandag klokka 10.00 ble statsbudsjettet for 2020 lagt frem, hvor regjeringen foreslår å fjerne avgiftsfritaket ved import av varer med verdi under 350 kroner. Regjeringen foreslår samtidig flere tiltak for å forenkle systemet både for tilbydere og forbrukere. Grensen erstattes dog med en ny tollfrigrense på klær opp til 3000 kroner.

Det er viktig at vi får på plass et system for beregning og betaling av avgift ved privatimport som er effektivt, og som sørger for lavest mulig gebyr for forbrukerne. Ordningen vi foreslår, er et godt svar på dette, sier finansminister Siv Jensen (FrP), i en pressemelding.

I samsvar med EUs system som innføres i 2021 skal det derfor opprettes en forenklet registrerings- og rapporteringsordning for beregning og betaling av mervedigavgift, der ansvaret legges på den utenlandske selgeren eller nettbutikken som tilbyr varer med verdi inntil 3000 kroner til norske forbrukere.

Les også: Bransjen om å øke tollfritaket: - Vil ta livet av mange norske butikker

"Norsk næringsliv bør være godt fornøyd"

For forbrukerne vil den nye ordningen innebære at mervediavgiften er inkludert ved selve kjøpet. Dette skal legge til rette for lavt gebyr for forbrukere ved import, og at forbrukere får oversikt over den totale prisen inkludert avgift når de handler hos registrerte tilbydere, meddeler regjeringen.

Med dette fjernes konkurranseulempen norske butikker har hatt fordi handel for småbeløp over nett har sluppet avgifter. Nå fjernes fritakene. Det bør norsk næringsliv være godt fornøyd med. Med forslaget vil blant annet sjokolade, godteri og mineralvann kjøpt på nett fra utlandet bli avgiftslagt fra første krone, sier finansministeren.

Regjeringen tar sikte på å innføre ordningen 1.april 2020, som blir begrunnet med at aktørene det gjelder trenger tid til omstilling.

For mat og drikke, alkohol, tobakk og restriksjonsbelagte varer, skal avgifter og toll beregnes og betales ved grensepassering. For mat og drikke fjernes 350-kronersgrensen fra 1. januar 2020.

"Vil skape nye arbeidsplasser"

NHO Service og Handel er svært fornøyde med fjerningen av momsfritaket, som i følge en rapport fra Menon i fjor skal kunne skape hele 1700 nye arbeisplasser i Norge.

Det er svært gledelig at regjeringen endelig fjerner momsfritaket på nettimport under 350 kroner fra 1. april 2020.  Dette vil skape nye, norske arbeidsplasser, sier Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel, i en mail.

Virke føler seg ført bak lyset

Virke ser dog på det som sponsing av utenlanske nettbutikker å øke tollfrigrensen på klær til 3000 kroner.

Stortinget vedtok i fjor at 350-kronersgrensen skulle fjernes for å skape like konkurransevilkår. Da er det å føre både næringen og Stortinget bak lyset å foreslå å innføre tollfritak på handel med klær på beløp under 3000 kroner. Nå gnir utenlandske nettbutikker, som Alibaba og Zalando, seg i hendene, for nå får de enda større konkurransefordeler i det norske markedet på bekostning av norske arbeidsplasser og inntekter til staten, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, hovedorganisasjonen for handels og tjenestenæringen, i en pressemelding.

Del artikkel: