Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Alexa sladrer og Amazon-ansatte lytter

Amazon-ansatte kan overhøre dine private samtaler
Mens Amazon-ansatte lytter til flere av samtalene brukere har med sin Echo-høyttaler, sladrer Alexa også om posisjonsdata hun henter inn.
Louise Sverdrup

Ansatte i Amazon hevder det er lett å få tilgang på brukernes hjemmeadresse gjennom Alexa.

ANNONSE

Det er jo fint at man kan spørre Alexa om hvor den nærmeste italienske restauranten ligger eller hvordan været blir imorgen uten at man behøver å si hvor man er, da hun lagrer posisjonsdata automatisk. 

Men det hadde vært enda bedre dersom Amazons digitale assistent også hadde holdt munn om det hun vet - og noe tryggere.

Amazon-ansatte lytter

Den 10.april kunne Bloomberg fortelle at flere Amazon-ansatte lytter til noen av de mange samtalene, som brukerne har med sin Alexa.

Les også: Amazon-ansatte kan overhøre dine private samtaler

Amazon uttalte da at det ikke er mulig for de ansatte å identifisere personer ut i fra de opplysninger som samles inn, samt en lang regle om sikkerhet, kryptering og nulltolleranse.

Kan lett finne brukernes adresse

I følge Bloomberg forteller nå fem anonyme Amazon-ansatte at det er lett å samle inn GPS-koordinater fra Alexa sitt system og legge dem inn i for eksempel Google Maps.

Bloomberg skal ha sett en Amazon-ansatt demonstrere dette, hvor av den ansatte skal ha gått fra å oppdage en persons samtale med Alexa til å finne adresse og hvordan vedkommendes hus ser ut, på under ett minutt. 

Advokat og underviser på Georgetown Law's Communications i USA Lindsey Barrett er urolig for Amazons hensynsløse bruk av forbrukernes posisjonsdata. 

- Hver gang noen samler inn opplysninger om hvor du er, betyr det at opplysningene risikerer å falle i hendene på noen, som kan finne deg når du ikke vil bli funnet, sier hun.

- Tilgangen er kontrollert

I forbindelse med de fem anonyme ansatte sine uttalelser sier Amazon:

- Tilgangen til interne verktøy er ytterst kontrollert og tildeles kun et begrenset antall ansatte, som har bruk for disse verktøyene til å trene og forbedre tjenesten ved å behandle en ekstremt liten stikkprøve av interaksjoner. Våre policy forbyr ansatte adgang til å bruke kundedata til andre årsaker, og vi har en nulltolleranse for misbruk av våre systemer. Vi reviderer regelmessig adgang for ansatte til interne verktøy og begrenser adgangen når og hvor det er mulig.

Det er uklart hvor mange som har adgang til brukernes posisjonsdata, men to Amazon-ansatte sier de tror at de fleste ansatte, som jobber med Alexa-samtalene, har hatt tilgang inntil nylig.

Etter avsløringene 10.april ser det dog ut til at Amazon har begrenset adgangen i et eller annet omfang. 

Del artikkel: