ANNONSE

Angreretten gjelder intimprodukter - enn så lenge

Ole Martin N. Evensmo

Tidligere denne uken publiserte Dinside.no en artikkel om angrerett der det fremkommer at angrerett også gjelder ved kjøp av intimprodukter. Nå er nye regler på vei.

ANNONSE

Artikkelen er et resultat av et vedtak fra Forbrukertvistutvalget, der to kunder har fått medhold i at de har angrerett på såkalte ”intimprodukter”. Det ene tilfelle gjaldt et treningsarmbånd, mens det andre tilfelle gjaldt e-sigaretter.

– Kravet for å kunne angre er at du skal kunne levere tilbake varen i tilnærmet samme stand og mengde. At du har for eksempel prøvd en underbukse er ikke god nok grunn til å nekte deg angreretten, sier Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet overfor DinSide.

Forstår frustrasjonen

Bror Stende er direktør i hovedorganisasjonen Virke for segmentet Mote og fritid gir vedtaket støtte, selv om han forstår frustrasjonen til norske nettbutikkeiere. Han skriver følgende på Virkes nettsider.

- For selger kan det nok oppleves som urimelig at angrerettloven også kommer fullt ut til anvendelse der det er kjøpt et produkt man har svettet i, slikket på eller på annen måte hatt nær kontakt med. Men det er ikke tvil om at det etter gjeldende angrerettlov faktisk er slik. Angrerettloven inneholder ikke noe unntak for intimprodukter eller andre produkter som det av helsemessige eller hygieniske årsaker ikke er mulig å selge på nytt.

Han påpeker samtidig at nye regler er på vei, noe som vil tette dette smutthullet. I juni kommer nemlig en ny angrerrettlov og der er det foreslått at angrerett ikke skal gjelde om forsegling er brutt:

”Levering av forseglede varer som ikke er egnet for retur på grunn av helsevernmessige eller hygieniske årsaker og der forseglingen ble brutt etter levering.”

Forutsetningen er at nettbutikken tydelig har opplyst kunden om at brutt forsegling medfører at angreretten opphører. Typiske bransjer som vil påvirkes av de nye reglene, er matvarebransjen, kosmetikkbransjen og sportsbransjen.

Anbefaler gjennomgang av forseglingsrutiner

Bror Stende oppfordrer imidlertid nettbutikker som selger kosmetikk, undertøy og andre intimprodukter å gå gjennom eksisterende forseglingsrutiner.

- Forutsetningen er imidlertid at varen er forseglet, og at forseglingen har blitt brutt. Dersom den næringsdrivende velger ikke å forsegle for eksempel undertøy, vil unntaket ikke komme til anvendelse. Som næringsdrivende bør man derfor vurdere sine forseglingsrutiner.

Del artikkel: