Bare i løpet av de siste årene har handel på nett tatt store andeler av omsetningen fra de fysiske butikkene. Mellom 2011 og 2017 doblet nordmenn handelen i norske nettbutikker, og tredoblet netthandelen fra utlandet, ifølge tall fra Virke Handel. I 2018 gikk 1044 selskaper konkurs her i landet, blant disse mange butikker som sliter med den nye handelsvirkeligheten. I dag handler 3 av 4 nordmenn på nett, og Virke anslår at nordmenn vil handle opp mot 100 milliarder kroner årlig på nett når vi nærmer oss år 2030.
De digitale kjøpesentrene
Stor vekst i netthandelen betyr også et stadig økende antall nettbutikker her i landet. Mellom 2008 og 2016 har nettbutikkene vokst med 33,5 prosent, og i dag har hver tredje butikkjede egen netthandel.
I kjølvannet av nettbutikkene kommer de digitale markedsplassene. En digital markedsplass er kort fortalt en digital versjon av et kjøpesenter: Her kan produsenter eller leverandører selge varene sine til et vesentlig større publikum enn de ville fått i sine egne nettbutikker. De digitale markedsplassene er ofte finansiert av at leverandørene betaler en avtalt sum for hvert produkt som selges igjennom markedsplassen.
Nettgigantene inntar Norge
At fremtiden er digital, er noe detaljhandelen og merkevareleverandørene i Norge før eller senere må ta innover seg, sier Industry Development Manager i GS1 Norway, Rina Moen.
– I EU i dag finnes det rundt 7000 markedsplasser, og storheter som Amazon, Google Shopping, eBay og Alibaba har allerede startet sitt inntog i Norge. Vi ser en økning i etableringer av netthandelsaktører i Norge for tiden, men fortsatt er markedet litt avventende i forhold til inntoget av de digitale markedsplass-gigantene, som definitivt vil sette sitt preg på norsk netthandel, sier Rina Moen.
Blant de første som har satset på markedsplasser i Norge er Finn Shopping, Elkjøp og Miinto.no, som alle ønsker å feste et grep om sine målgrupper.
– Ingen vet hva som skjer når selskaper som Amazon inntar Norge, men vi vet at de norske markedsplassene følger nøye med. Det gjør også «vanlige» nettbutikker, og de som opererer i flere kanaler. Å posisjonerer seg som deltaker på noen av de store, norske markedsplassene er nok noe mange vurderer for tiden. De som vil lykkes best er de som klarer å lage en sømløs kjøpsopplevelse i alle kjøpskanaler, både i markedsplassen, i den enkelte nettbutikken og i den fysiske butikken, sier Rina Moen i GS1 Norway.
Digital inngangsbillett
En sømløs handel stiller blant annet krav til at handelspartnerne har et felles digitalt språk. Dersom varene kun selges i egne butikker, kan man klare seg med proprietære varenummer, men dersom man skal selge i ulike kanaler, må en unik produktidentifikasjon, GTIN (Global Trade Item Number), være på plass. En felles teknologiplattform i form av internasjonale standarder sikrer alt fra unik identifisering av produkter til god logistikk og transport – alle vesentlige ingredienser i en vellykket netthandel.
– Mange leverandører foretrekker i dag å bruke GTIN som unik identifikasjonskode for sine produkter, og flere av de globale markedsplassene – så som Amazon, Google shopping, eBay og Alibaba – stiller alle krav til bruk av GTIN. Vi ser også at de lokale markedsplassene som FINN shopping, Miinto og Elkjøp ser verdien av GTIN. Ved hjelp av blant annet GTIN kan en norsk merkevareleverandør selge sine produkter i ulike kanaler – som egen fysisk butikk, egen nettbutikk og en markedsplass – og samtidig sikre seg full kontroll på all data- og informasjonsflyt. Dette medfører rask og effektiv handel, noe som selvsagt er hele poenget med netthandel, avslutter Rina Moen.
GTIN (Global Trade Item Number)
GTIN er et artikkelnummer som er helt unikt - en produktidentifikasjon som brukes over hele verden. Koden er bygd opp slik at man kan se hvilket land merkevaren kommer fra, og hvem som er merkevareeier. GTIN er en av GS1 sine mange standarder.
Viktig å huske på når du som merkevareeier skal merke produktet ditt:
- Koden du skal bruke heter GTIN – Global Trade Item Number. Tidligere het koden EAN Artikkelnummer.
- Det er merkevareeier som skal gi varen et unikt artikkelnummer. Et produkt skal kun ha én kode - uansett hvilken kanal det selges gjennom. Det er den samme unike koden som skal brukes gjennom hele verdikjeden.
- Det er bare én organisasjon som deler ut det du trenger for å lage gyldige GTIN, nemlig GS1. Har du en norsk merkevare kan du ta kontakt med GS1 Norway. Er merkevaren utenlandsk skal merkevareeier ta kontakt med GS1 i det respektive land.
Du finner mer informasjon om GTIN og GS1 Norways rolle når det gjelder digital markedsplasser her.
Ønsker du mer informasjon eller et møte med oss?
Ta kontakt med:
Rina Moen
Industry Development Manager
rm@gs1.no
Mobil: 926 63 584