Sbanken har også inngått avtale om løsningen, men den blir ikke klar i dag. Apple Pay lanseres dermed totalt i tre banker foreløpig, et relativt lavt antall.
Tar i bruk ny Evry-teknologi
Santander gleder seg over å endelig ha Apple Pay tilgjengelig.
- Om du kjøper kaffe på hjørnet, betaler for melk og brød i kassa eller shopper sommerkjolen på nett: Nå kan de dagligdagse betalingene gjøres raskere og enklere med Apple Pay, sier Børge Liavik, kommersiell direktør i Santander i Norge i en pressemelding.
I forberedelsene til lanseringen har banken oppgradert sin teknologiske plattform og rustet seg enda bedre for innovasjon og hastighet i tiden som kommer. Banken har samarbeidet tett med VISA og Evry i dette arbeidet. Santander gjør nå et viktig grep i å ta i bruk Evry sin nye teknologi innen mobile betalinger.
Sikker løsning
Et annet krav i tillegg til å være bankkunde hos en av de tre bankene, er at du som kunde må ha et nyere Apple-produkt for å bruke tjenesten.
Når du benytter et kredittkort gjennom Apple Pay lagres ikke kortnummeret på enheten eller på Apples servere. I stedet tildeles et unikt enhetskontonummer som krypteres og lagres sikkert på enheten. Hver transaksjon autoriseres med en unik, dynamisk engangs sikkerhetskode.
- Folk vil at det skal være enkelt og sikkert å betale for varer og tjenester. Majoriteten av våre kunder bruker iOS. Mange av dem har ventet på dette tilbudet, så det er med begeistring av vi innfrir det ønsket allerede på lanseringsdagen, sier en engasjert Liavik.
I 2017 ble tjenesten lansert i Sverige, Danmark og Finland. Nå følger altså Norge etter.
Visa-sjefen i Norge, Jens Nes, sier til E24 at han tror flere banker kommer med .
– Jeg kan ikke gå ut med tall, men Nordea er en betydelig bank, Santander er en betydelig bank på kredittkortsiden, og S-banken er en stor bank i Norge. Det er en betydelig andel som har tilgang nå, så får vi se fremover. Vi regner med at flere banker vil ønske å gi dette tilbudet til sine kunder, sier han.
Apple Pay fungerer ved at man holder telefonen inntill betalingsterminalen, deretter åpnes appen automatisk, og et fingeravtrykk godkjenner betalingen.
''Bare'' enda en mobil lommebok
Nets har også kommentert lanseringen og har en ganske fattet tilnærming til den. Nets har over lengre tid testet ut og gjennomført betalinger fra Apple Pay i betalingsterminaler som er klargjort for kontaktløsbetaling.
Omlag 35 prosent av terminalene som Nets har i det norske markedet er åpnet opp for kontaktløsbetaling, og butikkene som har åpnet opp for kontaktløs betaling fra Visa og MasterCard, kan dermed også ta imot betalinger fra Apple Pay.
- Vi ser på Apple Pay som «bare» enda en mobil lommebok. Løsningen fra Apple benytter seg av standardisert teknologi for å kunne kommunisere med bankterminaler. Terminalene bruker i dag NFC for å kommunisere kontaktløst/trådløst med betalingskort og mobiler og Apple Pay benytter seg av samme teknologi for å kunne gjennomføre en betaling i butikk, forteller Skeie i Nets' pressemelding om Apple Pay.
Flere aktører står utenfor
Flere store bankaktører har valgt å ikke bli med på Apple Pay i denne omgang, deriblant DNB, som vil vente til løsningen er tilgjengelig i flere butikker.
– Etter flere år er det bare noen få prosent av betalingene som gjøres med Apple Pay. Jeg tror årsaken til det er at de kontaktløse kortene vi har nå fungerer så godt. Det går fort å betale i kassen uansett, sier kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB til E24.
- Den andre grunnen til at det er litt tidlig er at man kun kan betale kontaktløst i omtrent en av tre butikker. Det er blant annet mange matbutikker der man ikke kan betale kontaktløst, fortsetter Midteide.
Andre store aktører som foreløpig står utenfor er Sparebank 1 Gruppen og Eika.