Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Automatlageret til XXL består nå av 115 000 kasser og 88 roboter

Automatlageret til XXL består nå av 115 000 kasser og 88 roboter
XXL sitt automatlager på Nordkisa i Jessheim utenfor Oslo.
Bilde: Lars-Erik Blenne Lien.
therese.karlsrud.haugen

Vi besøkte XXL sitt automatiserte varelager på Nordkisa i Jessheim, der vi fikk et innblikk i hva dette har gjort for netthandel og logistikk hos dem.

ANNONSE

Fleksibilitet og økt personalisering i både nettsider og leveranser er noe sportsgiganten XXL har tro på når det gjelder tiden vi lever i. Vi har besøkt deres automatiserte varelager på Nordkisa på Jessheim utenfor Oslo for å høre mer om deres tanker for fremtiden. 

Det automatiske lageret er levert av Element Logic, og består av 115 000 kasser som opereres av 88 roboter fra produsenten Autostore. Automatlageret har effektivisert jobben til de som plukker varer. I stedet for at den som plukker skal gå fra hylle til hylle gjør nå robotene at varene kommer til ett sted slik at plukking og pakking skjer fra samme arbeidsstasjon.  

Økt fleksibilitetSrilankisk Statsminister besøker XXLs automatlager. Foto: Lars Erik Blenne Lien

Automatlager er i vinden, og det har mer eller mindre blitt en selvfølge blant større kjeder og nettbutikker å ha dette. Hele 85 prosent av XXLs plukklinjer blir plukket fra automatlageret, og på spesielle dager som for eksempel Black Friday pleier tempoet mildt sagt å være høyt for de fleste.  

- Automatlageret er svært viktig både fordi vi har et høyt kostnadsnivå her i Norge, og at det med en slik løsning øker effektiviteten betraktelig. En annen ting er fleksibiliteten som gir oss mulighet til å takle store volum. På Black Friday i 2017 ble alle våre pakker overlevert til transportør i løpet av helgen, sier logistikksjef for netthandel i XXL, Kim Andre Nilsen. 

Personalisert levering

Personalisering av nettsiden og markedsføringen er ofte et diskutert tema. Vi ser også at personalisert levering er noe som har fått et større fokus. Det å kunne bestemme når, hvor og hvordan i forhold til levering er noe som kan forenkle hverdagen til alle vi som handler på nett.

- Det å kunne tilby tilpasset levering kommer til å bli et krav om noen år, det kommer også til å øke andelen salg over nett. Gode levering og retur løsninger har en stor rolle i kjøpsopplevelsen og utvikling av netthandel. De siste 5 årene har det handlet om å levere raskt. Mønsteret rundt dette ser vi at endrer seg, det handler i større grad om å få pakken når jeg selv ønsker, sier Nilsen, og fortsetter videre.

- Dette er positivt for både vi som handler på nett og for logistikken. Netthandel logistikken er utfordrende rundt helger da volumet er stort. Med tilpasset levering kan det redusere trykket etter helg, ved at man kan planlegge leveringen i større grad.

 

Del artikkel: