Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Kongen av bredt vareutvalg: - Bak meg har vi ennå ingen butikk

Kongen av bredt vareutvalg: - Bak meg har vi ennå ingen butikk
Bak ryggen til Europris-sjefen skimtes Nesodden i det fjerne. Han har kontroll på 245 butikker med såkalt bredt vareutvalg. Ingen av dem ligger på Nesodden. I alle fall ikke ennå.
Bilde: Bjørn Skomakerstuen
Bjørn Skomakerstuen

Han har 245 butikker over hele landet, men ennå ingen nettbutikk. Men bak billig-suksessen Europris ligger det likevel mye digitalt arbeid.

ANNONSE

- Om det blir nettbutikk vil tiden vise. Men vi jobber veldig mye digitalt i kulissene, et arbeid som er usynlig for kundene våre. Som blant annet eCRM og og E-markedsføring. Det vi vet er at mange av kundene våre orienterer seg på nettsiden vår for å sjekke ut ulike tilbud, før de til slutt ender opp i en av butikkene våre, sier Pål Wibe til eHandel.com mens vi «snakkerusler» rolig i Oslo sentrum.

Pål Wibe, hedmarkingen fra Hamar, har i drøyt tre og et halvt år styrt Europris-skuta fra hovedkvarteret i Fredrikstad.

Milliardbutikk

I fjor klokket butikkene hans inn drøyt fem milliarder kroner - og endte med et resultat før skatt på nesten 550 millioner kroner.

Det er gode penger i såkalt bredt vareutvalg. Det vet han alt om, mannen som før han meldte overgang til Europris hadde ansvaret for Nille i Norge fra 2006 og frem til 2013.

Da endte han opp i karantene før han kunne gyve løs på nye oppdrag for Europris.

245 er tallet

Butikker har han mange av. 245 stykker. Veksten ligger på rundt 10 nye butikker i året. Rundt 80 prosent av butikkene er egeneide.

Den siste butikken ble nylig åpnet på Reknes i Molde.

- Der har vi to butikker nå. En på hver side av byen, sier Wibe da han står på Honnørbrygga i Oslo og skuer mot Nesodden. Han ler litt før han brått sier:

- Der har vi ennå ingen butikk.

Kultur og struktur

Den fotballinteresserte konsernsjefen, som også kan skilte med erfaring fra McKinsey og Hakon Gruppen (Rimi), har HamKam og Everton som sine favorittlag. Han bruker mye tid og krefter på å bygge en solid lagkultur og lagstruktur i Europris.

Da tyr han ofte til fotballsjargongen.

- Kall meg gjerne en manager med enkelte gjesteopptredener på banen. Det er mange posisjoner som skal fylles på et lag. Har man bare spisser eller forsvarsspillere vinner man ikke kamper. Min jobb er å sette sammen et lag som utfyller hverandre og finne spillere som spiller hverandre gode, sier han.

De vi angriper og vil ta markedsandeler fra er faghandelsmarkedet og deres 300 milliarder i årlig omsetning

Pål Wibe

For ham er ikke lykken å kjøpe en stjernespiller. Lykken er å finne en som er villig til å jobbe hardt og blø for drakten.

- Til syvende og sist handler det om å stå opp, trene hardt og bli god på det man skal gjøre. Det kan virke litt banalt og kjedelig, men det er oppskriften på suksess.

Digitalt styremedlem

Ved siden av stillingen i Europris er det også noen styrejobber som fyller kalenderen til Wibe. Han har sittet som styremedlem i blant annet Espresso House, og sitter i styret til nettmataktøren Kolonial.no.

Kolonial.no ble nylig kåret til årets nettbutikk på Brings netthandelskonferanse Load.17.

Wibe mener at tiden han bruker på Kolonial.no gir ham mye tilbake i form av digital kunnskap og tankegods.

- Se på trenden i USA. Der er det to ting som peker seg ut som noe å satse på. Enten billige varer eller noe nettrelatert. Så du kan si jeg høster erfaringer fra to verdener.

Angriper faghandelen

- Nille og Europris. Hvor like er dere egentlig, og er dere egentlig konkurrenter?

- Vi er egentlig ikke like i det hele tatt. Vi kompletterer hverandre mer enn vi konkurrerer mot hverandre. Mens Nille handler mye om kvinner og interiør, håndterer vi et enda bredere spekter med blant annet mat og utstyr til hunder og katter, klær, mat, snacks og kosmetikkrelaterte produkter. 50-60 prosent av kundene hos oss er også kvinner, sier Wibe, før han legger til:

- De vi angriper og vil ta markedsandeler fra er faghandelsmarkedet og deres 300 milliarder i årlig omsetning. Byggevarer, maling og hagemøbler er tre ting jeg kan nevne i farten.

Kall meg gjerne en manager med enkelte gjesteopptredener på banen

Pål Wibe

Fremtidig lager på lur

Europris har også en stor plan om et sentralisert lager.

Fem lager i Fredrikstad skal samlokaliseres i Moss, for på den måten å ligge mer strategisk i forhold til hvor butikkene ligger.

Det nye lageret som står fullt operativt i 2020 blir på totalt 55 000 kvadratmeter.

- Planen er å åpne et 12 meter høyt lavlager på 45 000 kvadratmeter i juni 2019. Den siste lagerbiten, som blir 35 meter høy og på 10 000 kvadratmeter, skal stå ferdig året etter. Da er vi rigget for noe enda større og bedre, avslutter Wibe.

Del artikkel: