Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Ber politikerne endre loven for salg av alkohol på nett

Ole Martin N. Evensmo

Reglene for å selge alkohol i Norge varierer fra kommune til kommune. Dette skaper store problemer for nettbutikker som vil selge øl, cider og rusbrus.

ANNONSE

Kundene kjøper ofte øl, cider og rusbrus på impuls, noe som gjør at landets nettbutikker selger mindre av denne varekategorien enn en tradisjonell butikk.

I tillegg til forbrukeratferdens utfordringer, sliter nettbutikker som vil selge alkohol med komplekse og strenge regler. Ikke overraskende er det strenge regler for markedsføring. Et annet stort problem gjelder distribusjonen av varene. En nettbutikk som vil selge alkohol må nemlig ha tillatelse i den kommunen der kunden bor; det er ikke mulig å få én nasjonal tillatelse.

- Skal vi ble en landsdekkende aktør må vi ha bevilling i alle landets kommuner. I tillegg tolker hver kommune regelverket ulikt og bruker forskjellig skjønn, noe som vanskeliggjør vår distribusjon, sier Karl Munthe-Kaas, daglig leder i Kolonial.no, til Finansavisen.

Kolonial.no trekker frem flere eksempler på hvordan dagens lovverk arter seg for dem:

  • Nettbutikken får levere alkohol hjem til kunden, men kun om sjåføren er ansatt i selskapet. Bruk av tredjeparts logistikkleverandør er derimot ikke tillatt.
  • For 13 av hentepunktene i Oslo kan kundene også få med alkohol, da nettbutikken eier disse selv. De øvrige 12 er det ikke mulig, da de drives av en tredjepart.
  • I Asker og Bærum er det derimot lov å levere ut alkohol, uavhengig av eierskap, da de to kommunene har andre regler.
  • Nettbutikken får kun vise frem én enkelt ølflaske eller en sekspakning på forsiden av nettsiden. I en fysisk butikk kan derimot alkohol vises tydelig frem i butikken.

Netthandel.no skrev også om det komplekse regelverket i fjor. Les artikkelen Vinmonopolet får konkurranse.

Del artikkel: