ANNONSE

Bergans satser på mer enn turtøy - tar turskjeen i egen hånd

Bergans satser på mer enn turtøy - tar turskjeen i egen hånd
UT PÅ TUR: Bergans er for mange synonymt med vill og vakker natur. Nå starter selskapet sitt eget turselskap etter oppkjøpet av Fram Expeditions. Her fra et vinterlig Sæbø på Sunnmøre.
Bilde: Fredrik Schenholm/Bergans/pressebilde
Bjørn Skomakerstuen

Bergans håper et småturbulent fjorår kan snus til det bedre med oppkjøpet av Fram Expeditions.

ANNONSE

Et velkjent ordtak sier at nød lærer naken kvinne å spinne.

Og for fritidsklær- og turutstyrsprodusenten Bergans er en av løsningene som er spunnet frem for å bøte på det faktum at de ikke tjener penger å satse enda litt bredere med egne turer og ekspedisjoner.

Ny strategi skal berge Bergans

Dagens Næringsliv skriver at de har kjøpt opp turselskapet til Cecilie Skog og Bjørn Sekkesæter for en ukjent sum. Fram Expeditions omsatte i fjor for 2,6 millioner.

Med Bergans i førersetet, og med mulighet for å skape en symbiose mellom klær og turopplevelser, sier Bergans-sjefen Leif Holst-Liæker at turinvesteringen skal vokse kraftig fra to-tre millioner.


Leif Holst-Liæker.

Leif Holst-Liæker. Foto: Bergans

- Vårt første mål, som ligger noen år frem i tid, er å ta en nummer to-posisjon i Norge, der Hvitserk er store og markedsledende, sier han til avisen.

Blir med videre på ferden

De to tidligere eierne beholder til sammen en eierandel på 9,9 prosent i selskapet som bytter navn til Bergans Turglede.

- Vi har arrangert de store ekspedisjonene. Vi kan logistikk og store tunge turer. Nå skal vi være litt mer lokale også, sier Skog til avisen.

Hun er en av landets mest kjente ekspedisjonsfarere, med turer spesielt til Kilimanjaro og Grønland som sin forse.

Sekkesæter skal lede det nye turselskapet.

Sliter med å tjene penger

Tross økt omsetning de siste årenene sliter Hokksund-selskapet med å tjene penger.

I løpet av 2013 til og med 2016 økte omsetningen med 116 millioner kroner.

I fjor ble det solgt klær og turutstyr for nesten 775 millioner kroner. Likevel viste resultatet før skatt 30,9 millioner kroner i minus.

Det er spesielt tap knyttet til nedleggelse av et datterselskap i USA, og salg av et selskap i Russland, som har bidratt til at opprydningen og grepene som ble gjort i selskapet i fjor, kostet selskapet 42 millioner kroner.

- Grepene vi har tatt i USA og Russland, som var tapsbringende for oss, skal vi se effekten av i 2017 og fremover i form av bedre lønnsomhet, sier Holst-Liæker.

I tillegg merker Bergans som veldig mange innen outdoor-segmentet at en dårlig vinter ga seg utslag i en salgsnedgang på 6,2 prosent sett opp mot samme periode året før.

Del artikkel: