Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

BI-professor: Stadig flere kaster seg inn i «mat på nett»-ringen

BI-professor: Stadig flere kaster seg inn i «mat på nett»-ringen
Ole Martin N. Evensmo

LESERINNLEGG: Skulle man tro mediene og enkelte rådgivere, så er «mat på nett» verdens viktigste retail-sak for tiden. Slik er det selvsagt ikke, i alle fall ikke i Norge, skriver Odd Gisholt.

ANNONSE

La oss se på noen trender der ute:

Amazon startet med bøker, men er nå inne i nesten alle retail-kategorier - og Amazon Fresh får stor oppmerksomhet. Byene Seattle, London, Berlin og Tokyo er allerede inntatt hvor dagligvarer, særlig tørrvarer, leveres hjem til gunstige betingelser. Kundene kan glede seg, mens Amazon taper penger på det hele, så langt.

Det er som i Norge; ingen tjener penger på å levere mat på nett.

Transaksjonskostnadene er og blir for høye.

I Tyskland, hvor Amazon har inngått et samarbeid med DHL når det gjelder utlevering, har Jeff Bezos & Co 80 000 varelinjer på lager. Det blir spennende å se om DHL greier denne logistikk-oppgaven.

Og så da. Mange vil samarbeide med Amazon. Nå har sågar Aldi Süd startet samarbeid om å bruke Amazons «Lockers» (hentepunkter) for Aldi-varer. Parolen er; om ikke vi gjør det, så gjør kanskje Lidl det! La det ellers være nevnt at Amazon nå har fått sitt eget motemerke «Find». Mote i dagligvarebutikker er ikke noe nytt, se bare på Pierre Robert fra Orkla. Ellers er det interessant å se at både Amazon og Zalando åpner en rekke fysiske butikker og at Amazon begynner med møbler.

I England går netthandels-livet sin gang. Det er mange om beinet i et stort marked med få butikker sammenliknet med Dagligvare-Norge. Der plukkes det med roboter og leveres ut med bil, selv om ryktene vil ha det til at drone-levering er rett rundt hjørnet.

Drøm om det den som vil.

Men Tesco har innledet samarbeid med Twitter. Det blir artig å se hva som kommer ut av det her til lands. Tesco, Dunnhumby og Coop Norge er jo i et interessant trespann.

I Sverige er det flere nett-handlere enn her hos oss. Så er da markedet også meget større og svenskene litt mer frempå. Sistemann ut er Pär Svärdsson med sitt «Delitea». Han skal revolusjonere det svenske mat-markedet, slik som Karl Munthe-Kaas har antydet at han og Kolonial.no skal gjøre i Norge.

I Sveits har giganten Migros holdt på med «Le Shop» i over 10 år. Migros website er en fornøyelse å bruke, men av konsernets totalomsetning med dagligvarer utgjør Le Shop en forsvinnende liten andel.

Hva skjer her hjemme? «Rett hjem» er borte. «Kolonial» vokser kraftig - men det gjør også underskuddene. Om de har fått patent på de gule selvbetjente containerne, det vites ikke. «Marked» har sluttet med hentepunkter og satser på grønne biler rett hjem til folk. «Meny» plukker for kundene i butikk og bruker «Zoopit» til å bringe varene hjem eller til hentepunkter på Esso-stasjonene. En ganske dyr transaksjonsprosess.

«Godt Levert» ønsker å fusjonere med «Adams Matkasse». Sikkert lurt og noe konkurransedirektøren vel ikke kan stoppe. Men kan det hende at markedet for abonnement på matkasser stagnerer? Går kundene lei, og blir det for dyrt i lengden?

Det må være lov å spørre.

La det ellers være nevnt at Uber er ute av Sverige, mens EU stiller nye krav til delingsselskapet. Master Card er på vei inn i Norge med «Masterpass» sammen med Eika-Gruppen og Sparebank 1. Det skjer mye når det gjelder nye betalingsløsninger. Her blir det vinnere og tapere.

Jeg tror på en av de internasjonale gigantene.

Både «Costco» og «Instacart» er i gang med nye «delivery services».

Ja, hemmeligheten for suksess med fysiske varer på nettet ligger i logistikken.

(Foto: Bjørn Skomakerstuen)

Del artikkel: