I følge Hovedorganisasjonen Virke vil hver nordmann komme til å handle for rundt 11 040 kroner i desember i går. Til sammen er det anslått at vi vil legge igjen 58,5 milliarder kroner i forbindelse med julen.
Desember har alltid vært en viktig måned for handelsnæringen, det er den fortsatt, men betydningen har avtatt i forbindelse med nye trender.
Julehandelen i november
Etter at konseptet Black Friday skjøt fart i 2015 har stadig mer av julehandelen blitt fremskyndet til siste uke i november. Direktør for Virke Faghandel, Bror William Stende forventer en omsetning på nærmere 3,9 milliarder kroner under årets Black Friday 23.november.
- Black Friday og økt netthandel har endret julehandelsvanene våre. Nordmenn la igjen i overkant 3,6 milliarder kroner i norske butikker (fysiske og netthandel) under Black Friday i 2017. Det er en økning på 16 prosent sammenlignet med året før, sier Stende i en pressemelding.
Tall fra 2017 viser dog at omsetningen i desember er 30 prosent høyere enn gjennomsnittet for resten av året.
- Økningen i novemberhandelen skyldes sannsynligvis at vi handler julegaver tidligere enn før. Netthandelen øker, og folk vil sikre seg at varene når frem i tide. Samtidig er handelen i desember stabil og fortsatt den viktigste måneden for norsk handelsnæring.
Bransjer som leketøysbutikker, ur- og gullsmedbutikker og bokhandlere er de som merker det mest, og skal ha en omsetningen som er to til tre ganger høyere i desember enn de resterende månedene i året.
- Julen betyr mye for faghandelen som kommer til å omsette for 33,5 milliarder kroner i desember.
Netthandel i utlandet er tredoblet
Tall fra Virke viser at netthandel i Norge i perioden 2011-2017 har økt med 101 prosent, mens netthandel i utlandet har hatt en økning på 281 prosent. 52 milliarder kroner havner med dette hos butikker i utlandet.
Julehandelen skal handle om glede, men organisasjonen mener det også henger en mørk sky over handelen i forbindelse med den kraftige økningen i utenlands handel på nett.
Med dette påpeker Virke under en pressekonferanse hvor viktig det er å avvikle 350-kronersgrensen, da Norge taper 40 arbeidsplasser hver uke på grunn av dette.
- Det store paradokset er at det er stort flertall på Stortinget som vil avvikle, men FrP er den eneste som holder fast. Kua dør mens gresset gror og hver uke vi venter taper vi 40 arbeidsplasser, sier Andersen til eHandel.com.
Det har vært motstridende funn i debatten, og blant annet har Oslo Economics lagt frem en rapport om det samme på oppdrag fra Posten Norge. Her hevder de at kostnader knyttet til fortollinger og retur vil være like store som mva-inntektene på kort sikt, og at årsverkene ville være godt under 200. Virke der i mot kom i sin rapport frem til et resultat der staten vil få inntekter i milliardklassen pluss 1700 årsverk.
- Det er fordi Oslo Economics legger til grunn et mye lavere anslag enn Menon Economics. Inntektene til staten vil være 3-4 ganger så høye som kostnadene. Posten ser nok at hvis grensen fjernes vil det bli et press der de taper inntekter, sier Andersen.