Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Bruker millioner på apper ingen laster ned

Ole Martin N. Evensmo

Det offentlige har laget en rekke mobilapper, men med få unntak blir appene i liten grad brukt og sjelden oppdatert, viser ny undersøkelse.

ANNONSE

NRK har laget en oversikt over de ulike mobilappene som er utviklet av departementer og direktorater. Med få unntak blir appene liten grad brukt og de blir sjelden regelmessig oppdatert fra utviklerens side.

– Når man har laget en brosjyre, hva gjør man da? Jo, man lager en app. Mange institusjoner i offentlig sektor kaster penger etter apper uten å ha en plan eller gjennomtenkt idé bak, når det de egentlig burde gjort, er å lage en webside. Det er den gode måten å distribuere informasjon på, sier redaktør Aslak Borgersrud i Computerworld Norge til NRK.

Borgersrud sier at offentlig sektor har fått «appsjuka», som han tror skyldes en kombinasjon av virketrang og rådvillhet. Den vanligste feilen virksomheter gjør, er at de ikke tenker over om det konkrete behovet de har best dekkes av en mobilapp.

NRK trekker frem flere eksempler på apper laget av de offentlige:

  • App som skal forebygge og forhindre tvangsekteskap. Kostet mellom en halv og én million kroner å utvikle. Så langt har appen blitt lastet ned av til sammen 70 mobilbrukere. Hvor mange som faktisk har brukt eller dratt nytte av appen, er ukjent.
  • Appen Pappatid kostet rundt 1,3 millioner kroner på å utvikle. I løpet av det siste året har appen blitt lastet ned av 3201 brukere.
  • Statens vegvesen brukte fire år og 15 millioner kroner på å utvikle appen HentMEG, til tross for at det allerede fantes tilsvarende apper på markedet som gjorde omtrent det samme.
  • Nattmat-appen som guider sultne og fulle / trøtte folk på vei hjem fra byen fram til nærmeste spisested – i stedet for at de sovner fra komfyren hjemme og starter brann. Appen kostet 700 000 kroner å utvikle og er lastet ned av cirka 7000 personer.

Det finnes ingen oversikt over antall nettbutikker i Norge med egen app. Bruk gjerne kommentarfeltet under om du vet om noen norske nettbutikker med app!

Del artikkel: