Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Butikker kan ikke ta gebyr for kontantbetaling - men kan nekte kontanter etter kl 20:00

Coop må frem med sparekniven - ingen kjeder er fredet
Foto: Sine Fiig/Coop Danmark/pressebilde
Magnus Hjelle
magnus@ehandel.com

En kjent virksomhet søkte om muligheten til å ta gebyr for kontantbetalinger. - Man skal kunne betale med kontanter uten å gjøre kjøpet dyrere.

ANNONSE

Fra 1. januar ble det mulig for danske virksomheter å nekte å ta i mot kontanter etter klokken 20:00. Dette må søkes om, og er ment for virksomheter som ligger spesielt utsatt for ransforsøk. 

''Kjent'' virksomhet ønsket gebyr på kontantbetaling

Nå har kontanter begynt å bli en utfordring for mange virksomheter i Danmark grunnet økte kostnader ved kontanthåndtering. En ifølge forbrukerombudsmannen i Danmark ''kjent'' virksomhet, ønsket nylig å innføre gebyr på kontantbetalinger, men fikk nei fra forbrukerombudsmannen.

Det går frem av saksdokumentene at virksomheten var Scandline, et fergerederi. 

Bakgrunnen for avslaget var at det vil være mot god yrkesskikk da det ville bety at forbrukeren må betale mer for en vare de kjøper. 

Kontanter skal ikke gjøre kjøpet dyrere

Ifølge Retailnews.dk mener forbrukerombudsmann Christina Toftegaard Nielsen at nye betalingsmåter ikke endrer på at man skal ha muligheten for å betale med kontanter uten å gjøre kjøpet dyrere. 

I dag har fem butikker i Danmark fått lov til å nekte å ta i mot kontanter etter 20:00, men 150 flere har søkt om tillatelse fra Finanstilsynet. 

- En forretning kan gjerne nekte å motta kontanter om natten. Hvis en virksomhet ønsker å hindre tyverier om natten, kan det gjøres ved å la være å ta i mot kontanter, men ikke ved å gjøre det dyrere for forbrukeren å betale med kontanter, sier Toftegaard Nielsen.

Mer rom for kontantfrihet i Norge

I Norge kan virksomheter i dag nekte å ta i mot kontanter, men de må kunne tilby en annen gratis betalingsmåte.

I en uttalelse i fjor sa Forbrukerrådet i Norge at de ikke ønsker å fremskynde et kontantfritt samfunn, men at de heller ikke vil si at kontanter må kunne benyttes i alle sammenhenger. 

Av hensyn til først og fremst transportselskapene, myknet Justisdepartementet i 2013 opp regelen om kontanter som tvunget betalingsmiddel.

Del artikkel: