Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

De digitale eventyrbyggerne i Askeladden

De digitale eventyrbyggerne i Askeladden
Martin Schütt (t.v.) og Karl-Axel Bauer er to av totalt fem sidestilte partnere som skal skape business-eventyr og hjelpe folk på vei. Det disruptive frisørkonseptet Cutters har de vært delaktige i siden 2015. I løpet av det siste året har de lansert blant annet Dr.Dropin, Paint´n sip og Verd begravelsebyrå fra disse lokalene i etasjen over det sagnomsuste vannhullet Lorry i Oslo.
Bilde: Bjørn Skomakerstuen
Bjørn Skomakerstuen

- Vi ser gjerne på litt usexy bransjer med liten konkurranse og mulighet for inntjening, sier daglig leder Martin Schütt.

ANNONSE

De fem askeladdene Martin Schütt, Karl-Axel Bauer, Nicolai Bauer, Lasse C. Smedsvig og Harald Aalvik har det siste året lagt hodene i bløt for å komme opp med egne, gode gründer-konsepter - samt å investere i selskaper de finner interessante å være deleiere i.

De har en egen investeringsportefølje hvor vi blant annet finner Kolonial.no og Freska - og en egen Askeladden-portefølje med flere spennende digitale konsepter som de selv har kommet opp med.

- I selskapene i Askeladden-porteføljen sitter vi normalt med et eierskap på 50-85 prosent, forklarer Martin Schütt og Karl-Axel Bauer.

Fem kompletterende typer

Bauer-brødrene eier forøvrig Lorry, det smått legendariske vannhullet som hyppig frekventeres av en rekke norske notabiliteter, og lokalene som Askeladden & Co holder til i.

Smedsvig og Aalvik er to av gründerne av Adams Matkasse.

Flere av de fem var tidlig ute og investerte i det disruptive frisørkonseptet Cutters i 2015. Med dette «hårete» konseptet var den spede kimen til Askeladden sådd.

Og med en bred kompetansesammensatt gjeng har de jobbet frem en egen Askeladden-formel som brukes for å finne ut av hva de skal gå for.

Svak konkurranse og umodne aktører

- Konseptene vi leter etter skal ha svak konkurranse og umodne aktører. I alle konseptene er målet å kunne se om vi appellerer til kundene i løpet av relativt kort tid. Lave etableringskostnader og full drift fra dag én gjør det mulig. Det skal ikke koste mer enn 1,5 - 2 millioner kroner. I de aller fleste tilfellene har vi ikke vært i nærheten av å ha brukt slike summer, sier «ringmaster» Karl-Axel Bauer.

De ser til bransjer som gjerne er lite konkurranseutsatt fordi de er for små til at store internasjonale kjeder og oppkjøpsfond ser på dem, men store nok til at man kan tjene penger der.

- Vi ser gjerne på litt usexy bransjer med lite konsolidering. Som frisører, leger og begravelsesbyråer. Målet er å lage et eventyr og hjelpe folk på vei, skyter Schütt inn.

- Så vi kanskje en dag ikke bare kan få med oss prinsessen hjem og innkassere halve kongeriket, men faktisk gi nordmenn tjenester de setter mer pris på.

I sving med flere konsepter

I dag er de blant annet oppe og går med Dr. Dropin, Verd Begravelse og Paint´n sip.

- Konseptet til Dr.Dropin ble vi inspirert av i utlandet, og vi har vært helt avhengige å alliere oss med en dyktig lege for å komme i gang med første kapittelet. Det er vi nå, sier Schütt.

Dr. Dropin er en legetjeneste for deg som ikke har tid til å vente på time hos fastlegen, eller raskt trenger en vaksine før en utenlandstur.

Paint´n sip er et event-konsept som har gått sin seiersgang i USA. Kort fortalt går det ut på å male og drikke vin.

- En utrolig kul greie hvor folk som aldri har malt før gjerne ender opp med noe de aldri hadde forventet, sier Schütt.

Flere vil bli med på Askeladden-eventyret

Siden januar i år har de mottatt rundt 50 henvendelser fra folk med konsepter som enten ønsker Askeladden som kapitalpartnere, eller at de ønsker å innlemmes i kontorfelleskapet som holder til i etasjen over Lorry i Parkveien i Oslo.

Så langt er to eksterne konsepter tatt inn i Askeladen-varmen i år: matrelaterte Sunny Side og opplevelsestilbyderen Pukka Travels.

- Det er mange bra ting vi blir presentert for. Men det er ikke alt som matcher oss og Askeladden-tankegangen, sier Bauer avslutningsvis.

Del artikkel: