Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Derfor avbryter halvparten av norske forbrukere sine kjøp

Derfor avbryter halvparten av norske forbrukere sine kjøp
En ting er sikkert når det kommer til netthandelen i de nordiske landene, nemlig at den vokser, og den vokser raskt.
Istock
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

DIBS årlige statistikkrapport viser til flere likheter når det kommer til netthandel i de fire nordiske landene. Det er noen få ulikheter, som for eksempel at vi alle foretrekker kortet å betale med - bortsett fra finnene som fortsatt helst bruker direkte bankbetaling når de handler på nett. Til felles har landene i Norden forbrukere som ikke liker ubehagelige overraskelser i løpet av kjøpsreisen, som for eksempel når skjulte fraktkostnader dukker opp i totalsummen.

ANNONSE

Vi skrev tidligere om hvordan kort er den mest brukte betalingsmetoden i Norge og det gjelder stort sett også i resten av Norden, med unntak av Finland som foretrekker direkte bankbetaling. I DIBS sin årlige statistikkrapport ser man flere forskjeller mellom de nordiske landene, men alt i alt er det flest likheter og det kan trygt sies at netthandelen vokser i hele Norden - og den vokser raskt.

Det totale forbruket stiger i alle de nordiske landene, og samlet estimert forbruk i Norden i 2019 er svimlende 763 milliarder norske kroner. Dette er 78 milliarder kroner mer enn i 2018. Svenskene er de som svir av mest med et samlet forbruk på netthandel på 285 milliarder kroner, en økning på 14 prosent fra fjoråret.

Danmark har en vekst på 5 prosent, og Norge øker veksten med 12 prosent. Finnene har et estimert forbruk på 133 milliarder kroner, en økning på 13 prosent som skyldes økonomisk fremgang i landet. DIBS skriver i rapporten at selv om man kan se forskjeller mellom landene er den overordnede tendensen lik: nettbutikkene blir flinkere til å skape enkle, raske og trygge kundeopplevelser, og forbrukerne slutter opp om netthandelen.

Les også: Fremtidens betalingsløsninger - kan de egentlig bli enklere og raskere?

Budskapet fra forbrukerne er klart 

Det beste nettbutikkene kan gjøre er å unngå å utsette kunden for ubehagelige overraskelser i løpet av kjøpsreisen, og den vanligste grunnen til å avbryte et kjøp blant forbrukerne i Norden er nemlig når totalprisen inkludert leveringskostnader blir for høy.

Over 50 prosent av forbrukerne i Norge og over 40 prosent av forbrukerne i Sverige og Danmark avbryter kjøp nettopp av nevnte årsak. Budskapet er klart - og nettbutikkene bør skilte med total pris inkludert leveringskostnader så tidlig som mulig i kjøpsprosessen for å unngå å miste kunder. 

En annen ting vi har til felles er at vi søker til det større utland når prisene blir for høye eller om vi ikke finner det vi leter etter lokalt. Mer enn halvparten av forbrukerne i alle fire landene svarer at det nettopp er på grunn av lave priser at de handler fra land som Kina, England, Tyskland og USA, og over 40 prosent svarer at det er fordi de ikke finner varen de leter etter i sine respektive land. Mens nordmenn og finnene søker til Kina, handler danskene og svenskene helst fra England.

Les også: Rekordhøye tall: Nordmenn handler på nett for 163 milliarder kroner

Del artikkel: