Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Det er flertall for å oppheve tollfrigrensen - nå må regjeringen utrede fjerning

Det er flertall for å oppheve tollfrigrensen - nå må regjeringen utrede fjerning
Foto: Bjørn Skomakerstuen
Magnus Hjelle

Det er bare regjeringspartiene som ønsker å beholde tollfri-grensen på varer kjøpt fra utlandet. Sv, Ap og Sp støtter forslaget til Krf om å fjerne grensen. 

ANNONSE

Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) skrev at Aps forslag om merverdiavgift fra første krone på netthandel fra utlandet og to andre forslag, blant dem Krfs, ikke vil bli stemt for av Ap-representantene og legger til grunn at Krf er enig med regjeringspartiene om revidert statsbudsjett, og der er tollfri-grensen fortsatt med. 

 Nå ser det imidlertid annerledes ut. Nå melder samme avis at tirsdag formiddag ble klart: Et flertall i Stortingets finanskomite går inn for å utrede å skrote momsfritaket på varer under 350 kroner bestilt fra utlandet. 

Ønsker finsk-variant

KrF går i sitt forslag inn for en ordning som ligner den finske modellen. Der er det forbrukeren selv som melder fra om bestillinger på nett og betaler merverdiavgift og toll gjennom en digital tjeneste via posten. Partiet ber regjeringen komme til Stortinget med utredningen i forbindelse med statsbudsjettet for neste år, ifølge ANB. 

Ap og Sp mener at merverdiavgiftsfritaket for bestillinger under 350 kroner gir for stor konkurranseulempe. Merverdiavgift fra første krone vil gi økte inntekter for staten på 1,4 milliarder kroner, har de regnet ut, ettersom netthandel fra utlandet har økt.

Vedtaket innebærer at regjeringen må utrede hvordan man kan få fjernet momsfritaket i forbindelse med statsbudsjettet for neste år, som legges fram til høsten.

– Vi tar nå konsekvensene av at vi ser økt netthandel fra utlandet. Norsk næringsliv er satt i en urimelig konkurransesituasjon på grunn av momsfritaket. Vi ser ingen tungtveiende argumenter for ikke å fjerne momsfritaket, sa finanspolitisk talsperson i SV, Kari Elisabeth Kaski til Avisenes Nyhetsbyrå mandag. 

Tirsdag var det knyttet størst spenning til om Arbeiderpartiet kom til å stemme for. Finanspolitisk talsperson Rigmor Aasrud hintet mandag sterkt om at partiet mente saken var et budsjettspørsmål, og ikke burde bli avgjort som et såkalt dokument 8-forslag. I dag stemte imidlertid Ap for. 

Forslaget kom fra KrF, og de fikk støtte fra Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet.  

 Sv stod tidligere i veien for å skrote forslag, men de har nå altså snudd. 

 - Vi tar nå konsekvensene av at vi ser økt netthandel fra utlandet. Norsk næringsliv er satt i en urimelig konkurransesituasjon på grunn av momsfritaket. Vi ser ingen tungtveiende argumenter for ikke å fjerne momsfritaket, sa finanspolitisk talsperson i SV, Kari Elisabeth Kaski til Avisenes Nyhetsbyrå mandag. 

Dermed kan man belage seg på å betale merverdiavgift fra første krone om ikke lenge. 

Del artikkel: