Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Disse selger mat på nett i Norge

Rema 1000 kjøper seg inn i Kolonial.no
Kolonial.no vokser raskt i Norge og får mye oppmerksomhet. De er nå markedsledere på nett i Norge, men vår oversikt viser at det finnes mange aktører som opererer i markedet og ønsker å være med å digitalisere en tradisjonell bransje der det meste fortsatt selges via fysiske butikker.
Netthandel
info@netthandel.no

Matvarebransjen og deres forhold til netthandel er et gjentakende tema i norske medier, men det er stadige endringer. Vi har sett nærmere på hvem som selger mat på nett.

ANNONSE

Denne artikkelen ble sist oppdatert i 2017. Ny liste over matbutikker på nett 2020 finner du her.

De mest kjent i dag er nok Godtlevert.noAdams Matkasse, Kolonial.no og Marked.no, men det finnes langt flere aktører. I denne artikkelen gir vi deg derfor et overblikk over hva som finnes av nettbutikker som selger mat.

Selv om man i media kan få inntrykk av at mat på nett er et nytt tema, er det selvsagt ikke det. Historiebøkene er imidlertid ikke bare lystig lesning: Henning Holstad som i dag er mest kjent som FRP-politiker satset på slutten av 90-tallet med Matnett.no, men tapte mye penger og gav opp. Reitan-gruppen prøvde seg omtrent på samme tiden med Rema Netshop og Rema hjem til deg som også ble lagt ned på grunn av manglende lønnsomhet. Den daværende konkurrenten Hakon Gruppen lanserte Retthjem.no som lever den dag i dag, men som har slitt i flere år. Alt endte altså i nedleggelser eller salg

Men hva er situasjonen i dag? I Norge omsettes det mat for over 160 milliarder kroner i året. Nettandelen er derimot fortsatt beskjeden, men konsulentselskapene EY og PA Consulting tror nettsalget vil øke til mellom fire og ti milliarder kroner innen 2020. Med slike estimat er det kanskje ikke så rart at matvaresalg på nett er en het potet?

Etter at ICA og Rimi har forsvunnet ut av det norske markedet, er det i hovedsak tre aktører som dominerer det tradisjonelle dagligvaremarkedet:

  • NorgesGruppen (Kiwi, Meny, Joker, Nærbutikken, Spar, Jacobs mfl.)
  • Reitangruppen (Rema 1000)
  • Coop Norge (Coop Prix, Coop Mega, Coop Extra, Coop Marked mfl.)

Ingen av dem har noen større nettsatsinger relatert til mat, men det betyr ikke at netthandel er ukjent for dem. For eksempel har NorgesGruppen nå begynt å teste matsalg på nett via Meny og Jopker - og de er blant annet også deleiere i det vellykkede omnikanalkonseptet Vita. Coop har startet nettbutikk, men enn så lenge er vareutvalget begrenset og inneholder ikke mat. Den tredje og siste aktøren er Reitangruppen som ikke har noen egen nettbutikk, men de er nå deleiere i Kolonial.no og eier også matkassekonseptet Kolonihagen - i tillegg til at de som kjent har appen Æ som er et spennende digitalt initiativ.

Det finnes i hovedsak fire alternativer for den som ønsker å kjøpe mat på nett:

  1. Nettbutikker som spesialiserer seg på visse typer mat (nisjebutikker)
  2. Nettbutikker med fullt sortiment (tradisjonelle dagligvarebutikker)
  3. Nettbutikker med ferdige middagsløsninger der ingredienser og oppskrifter leveres som pakkeløsning
  4. Nettbutikker som selger ferdiglaget mat som kan spises umiddelbart

Nettbutikker som spesialiserer seg på visse typer mat

Delikatesser er godt egnet for netthandel da det finnes mange kravstore og betalingsvillige kunder som ikke finner det de ønsker seg i sin lokale matbutikk. De fleste aktørene i dette markedet er små. I Norge har vi for eksempel Spekehuset.no og Pølsemannen.no som selger spekemat, Fiskebilen.no, Svanoylaks.no og Klippfiskbua.no som selger fisk. Andre igjen satser på kaker og søtsaker (f.eks Cacas.no og Kakeboksen.no). I tillegg er det flere som først og fremst selger drikke på nett. Vi går ikke så nøye inn på det nå, men det er åpenbart et potensial også her. En viktig kategori er kaffe (f.eks velkjente Nespresso og Friele i massemarkedet, samt mer spesialiserte kaffebutikker som Kaffebrenneriet og TimWendelboe.no). Vi må heller ikke glemme markedet for alkoholdig drikke, der Vinmonopolet naturlig nok er dominerende. Og for de som ønsker et alkoholfritt alternativ, bør Leske.no utforskes.

Nettbutikker med fullt sortiment

I Norge var Retthjem.no lenge den største og meste kjente nettbutikken, men de er nå mer eller mindre ute av dansen. En aktør som derimot har vind i seilene er Kolonial.no som i løpet av rekordtid har fått et godt omdømme og mye oppmerksomhet. Mens Retthjem.no i hovedsak selger til bedrifter, har Kolonial.no i større grad vanlige familier på sin kundeliste. Vi må heller ikke glemme Marked.no som åpnet vinteren 2016. Med Komplett Group og flere andre tunge investorer på eiersiden har selskapet utvilsomt et stort potensial, men enn så lenge ligger de langt bak sine konkurrenter i Kolonial.no. Men det finnes også flere andre nettbutikker som Handleriet.noMatbox.noSupermarket.no og Rollut.no.

Ferdige matkasser

Ferdige middagsløsninger der ingredienser og oppskrifter leveres som pakkeløsning, har blitt utrolig populært blant oss travle nordmenn. I Norge er Godtlevert.no størst. Tidligere i år ble det kjent at Godtlevert.no slår seg sammen med matkasse-konkurrenten Adams Matkasse. Begge vil fortsette i markedet - men altså samles under ett selskap med de stordriftsfordeler det måtte medføre.

Andre som bør nevnes er Kolonial.no og Marked.no som først og fremst er kjent for å selge matvarer på nett (se avsnitt over), men de tilbyr også ferdige middagsløsninger. Glem heller ikke Kolonihagen.no som må finne seg i å være skyggen av de nevnte aktørene, men med ReitanGruppen på eiersiden er det ingen grunn til å ta lett på denne aktøren. Også Mattid.no (med gutta på tur som eiere), Carepacks (med friidrettsstjernen Ezinne Okparaebo på laget) og Nettmat.no tilhører dette segmentet.

Ferdiglaget mat som kan spises umiddelbart

Her snakker vi ikke lenger om tradisjonelle nettbutikker, men vi mener likevel det er relevant å trekke frem nettsider som Peppes PizzaPizza & Kina Expressen og Dolly Dimples. Dette er aktører som alle har gode nettsider for de som ønsker å bestille på nett og få maten levert hjem. Faktisk begynte Peppes Pizza å selge via nett allerede så tidlig som 8. mars 1995 og er dermed en av Norges mest erfarne på nett. Internasjonalt finnes det naturlig nok et hav av aktører, hvorav f.eks Just Eat og Delivery Heros Foodora er verdt å følge med på med tunge eiere i ryggen. Dette er to markedsplasser som begge kjemper om oppmerksomheten til den norske restaurantbransjen.

Nye konsepter 

Som nevnt innledningsvis er matvarehandelen på nett fortsatt en liten del av den samlededagligvarehandelen, men ting utvikler seg raskt. Den siste tiden har vi også fått flere aktører som satser på mat som holder på å gå ut på dato eller på annen måte er litt annerledes. Blant aktørene finner vi Holdbart.no og Lavpriskurven.no. Disse selger både på nett og i butikk.

Vi må også nevne Brødboksen og Morgenlevering som begge har slått seg stort opp den siste tiden med sine faste leveranser til norske frokostbord.

Vi oppdaterer artikkelen fortløpende. Siste oppdatering ble foretatt 30.juli 2017. Bruk gjerne kommentarfeltet om du har innspill til forbedringer.

Del artikkel: