Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Doblet salg av dataspill - men det meste selges digitalt

Ole Martin N. Evensmo

Det norske markedet for dataspill er fordoblet siden 2010, hvorav 60 prosent av salget nå skjer digitalt. De fysiske butikkene er fremdeles den største salgskanalen for de interaktive spillene.

ANNONSE

Nye tall fra Norsk spill- og multimedia leverandørforening viser at vi nordmenn kjøper dataspill som aldri før. I 2013 var omsetningen på 1,82 milliarder kroner, hvilket tilsvarer en vekst på over 100 prosent i forhold til 2010. Blant de mest populære spillene var Grand Theft Auto V (se hovedillustrasjon).

Veksten skal ses i lyset av at det fysiske salget har falt med 17 prosent årlig, siden 2010. Den største salgskanalen er fremdeles den tradisjonelle detaljhandelen, men veksten kommer som forventet fra digitale salg av spill.

- En stor del av det digitale spillsalget foregår via mikrotransaksjoner, hvor spillerne kjøper nytt innhold til spillene sine online. Selve spillet kjøpes som regel i fysisk form i butikkene, og de digitale produktene kjøpes i etterkant, som ekstra innhold for å utvide spillopplevelsen. I tillegg kommer alle spillene som kjøpes og lastes ned direkte fra internett til mobiltelefon og nettbrett, sier Richard Pettersen fra Norsk spill- og multimedia leverandørforening i en pressemelding.

Hele 60 prosent av den norske omsetning i 2013 var således digital.

- Generelt har vi nordmenn vært raske til å utnytte Internettets muligheter. Og spillbransjen har, i motsetning til film- og musikkindustrien, fra starten sett på Internett som en positiv salgskanal, forteller Richard Pettersen.

Men de fysiske butikkene er slettes ikke utryddet og det fysiske salget er vesentlig større enn bare salget av selve spillene. De nye tallene omfatter nemlig ikke salg av spillkonsoller, tilbehør, betalingskort til online-spill og digitale butikker, samt fysiske enheter som de populære figurene til Skylanders og Disney Infinity.

- De fysiske butikkene er fortsatt svært viktige. Der kan man jo spørre kvalifisert personale om råd, få en dypere og mer personlig service enn det Internett kan levere, sier Richard Pettersen.

De nye tallene stammer fra rapporten ”Nordic Game Sales”, og er basert på tall fra ANGI Nordic, GfK Entertainment og Superdata Research. De digitale tallene er basert på 804 826 unike betalende spillere, som samlet har utført 1 957 231 digitale transaksjoner.

Del artikkel: