ANNONSE

Eksperter frykter norske handelsbedrifter blir overkjørt når Amazon kommer

Eksperter frykter norske handelsbedrifter blir overkjørt når Amazon kommer
Konsernsjef i Pearl Group Geir Thoresen og CEO i Sannsyn, Morten Krogh-Moe.
Foto: Morten Brakestad
therese.karlsrud.haugen

Norske retail bedrifter bruker for mye tid på tradisjonell markedsføring og segmentering mener ekspertene.

ANNONSE

To av Norges fremste eksperter tror mange norske handelsbedrifter vil slite når Amazon kommer til Norden, men mener samtidig at det finnes håp. Konsernsjef i Pearl Group, Geir Thoresen er usikker på når Amazon kommer, men han er ikke i tvil om at når de først kommer vil mange norske bedrifter få det tøft. 

Pearl Group, som leverer store og avanserte IT-løsninger for detaljister, har blant annet Komplett Group og ARK Bokhandel på kundelisten. 

- Nå begynner det å haste

Nå oppfordrer Thoresen sine bransjekolleger til å bruke ventetiden godt og lære av hva Amazon og andre markedsledere har gjort i årevis - å bruke informasjonen de har om kundene sine for å personalisere tilbud, invitasjoner og informasjon de sender ut. 

– Norske detaljister sitter praktisk talt på en gullgruve av informasjon om sine kunder, men de bruker ikke innsikten. Og nå begynner det å haste. I stedet for å sette i gang å bruke de dataene de har om kundene, og sørge for at tilbudene de sender ut er relevante, risikerer de å bli overkjørt når Amazon kommer, sier Thoresen i en pressemelding. 

Som et eksempel trekker Thoresen frem at Amazon aldri sender ut spesialtilbud på sko til kunder som allerede har kjøpt sko fra nettbutikken til full pris.

– Majoriteten av Pearls kunder er innen handelsnæringen og de er, med rette, bekymret for Amazon, Alibaba, Zalando og de øvrige e-handelplattformenes inntreden i det norske markedet. E-handelplattformene er dyktig på personalisert handelsopplevelser og gir treffsikre anbefalinger om tilleggskjøp. De er ledende på datainnsamling – en markedsposisjon de bruker til å ekspandere til nye markeder og tjenester, sier Thoresen. 

Innvesterer i markedsledende techselskap

Nå har det store IT-selskapet investert i det norske techselskapet Sannsyn som er markedsleder innen automatisert personalisering i handelsnæringen.

Sannsyn har også ARK Bokhandel på kundelisten, hvor de skal ha levert det som trolig er Norges mest avanserte personaliserings-implementasjon. Pearl har levert netthandelsløsningene med tilhørende logistikk.

Mens bokmarkedet i Norge står på stedet hvil, har omsetningen i landets største bokhandelkjede ARK vokst de siste årene. Selskapet var tidlig ute med å tilby kjøpsopplevelser tilpasset den enkelte kunde basert på maskinlæring.

Personaliseringen, som er drevet av maskinlæringsteknologi, gjør at nettbutikker kan drive én-til-én-kommunikasjon i sanntid med flere millioner kunder. 

Norge er for treige 

I følge CEO i Sannsyn, Morten Krogh-Moe er retailbransjen i Norge for treige. I likhet med Thoresen mener han også at norske retail bedrifter bruker altfor mye tid på tradisjonell markedsføring fremfor personalisering slik de internasjonale aktørene gjør.

Bransjen bør ha fokus på å balansere mellom sin tradisjonelle kampanje drevne og transaksjons-fokuserte kultur mer i retning av en datadrevet kultur, med fokus på relevante og gode kjøpsopplevenser. Som han uttalte til Kampanje.com i fjor går mange nordmenn fortsatt på treski, mens flere av de utenlandske konkurrentene har begynt å ta i bruk glassfiber.

- Det som er slående er at retail i Norge satser på segmentering og tradisjonell markedsføring, mens de internasjonale aktørene som Amazon gjennom personalisering har automatisert datadrevet verdiskapning helt sentralt i sitt DNA. Om du er ivrig kunde hos Amazon vil du få en relevant personalisert kjøpsopplevelse som er basert på dine tidligere kjøp, sier Krogh-Moe til eHandel.com, og fortsetter:

- E-handelplattformene bruker teknologi og all dataen de har om hver individuelle kunde til å skape relevans for hver enkelt av kundene i sanntid.

Det å endre kulturen sin i retning av å bli mer datadrevet innebærer også en læringskurve, og Krogh-Moe mener det kan bli kritisk dersom Norge ikke kommer i gang snart.  

- Hva kan grunnen være til at Norge er så treige med dette?

- Jeg tror det er mye fordi retail i Norge har fokusert en del på hverandre og konkurrert nasjonalt, samtidig som det har litt med kompetanse å gjøre. Retail må begynne å jobbe aktivt med dette ellers vil det bli veldig tøft. Ta for eksempel klesbransjen i Norge. Det er jo et sammensatt bilde, men Zalando har her tatt en sterk datadrevet digital posisjon i det norske markedet og det er en stor utfordring for aktører som Varner.

Del artikkel: