EU presenterte 1. desember en modernisering av merverdiavgift-systemet i det indre markedet. Sammenslutningen av en rekke europeiske land skal stenge fribeløpsgrensen fra land utenfor EU, skriver Hovdorganisasjonen Virke i en pressemelding.
Dette fribeløpet er i dag 22 euro - det vil si rundt 200 kroner. Fribeløpet gir utenlandske netthandelsaktører en konkurransefordel i EU.
EU innfører i tillegg digital momsinnbetaling for all netthandel i sitt indre marked, som Norge også er en del av.
Det betales allerede moms fra første krone på all grensekryssende netthandel internt i EU.
Jubel i Danmark
Den danske interesseorganisasjonen for netthandel (FDIH) jubler over følgende fire punkter som EU fremla:
- Moms skal som utgangspunkt følge forbrukerens hjemland, for på den måten å unngå momsspekulasjon mellom EU-landene
- Grensen for momsberegning i kundens hjemland settes til 10 000 euro, knapt 90 000 kroner, mot knape 340 000 kroner i dag
- Virksomheter fra land utenfor EU, som for eksempel Kina og USA, skal alltid betale moms i det EU-landet varene sendes til. Momsegrensen for varer med lav verdi fjernes, og det betales moms fra første krone av varens verdi
- Nettbutikker i EU kan nøye seg med å registrere sin momsbetaling i eget land, som så igjen avregner dette overfor de andre EU-landene. Den såkalte «One Stop Shop»-løsningen
Motstrøms
Harald J. Andersen.
Foto: Virke
- Norge har dessverre gått motsatt vei av EU og økt utenlandske netthandelsbedrifters konkurransefordel i det norske markedet ved at fribeløpet i Norge ble økt fra 200 til 350 kroner i 2015. Norge eksporterer med det med åpne øyne både arbeidsplasser og skatte- og avgiftsinntekter ut av Norge, sier Harald J. Andersen, samfunnspolitisk direktør i Virke.
LES OGSÃ…: ESA godkjenner 350-kronersgrensen
EU-kommisjonen anslår ifølge Virke at momsfribeløpet på 22 euro fører til årlige tapte skatte- og avgiftsinntekter på cirka 24 milliarder kroner i EU.
Til sammenlikning anslår Virke at Norge taper 2,9 milliarder kroner i skatte- og avgiftsinntekter i 2016 på 350-kronersgrensen.
Store beløp forsvinner til utlandet
Norske forbrukere handlet i 2015 varer i utenlandske nettbutikker for nesten 10 milliarder kroner.
- Vi vet at den avgiftsfrie grensen på 350 kroner er en sterk driver for handel i utenlandske nettbutikker. Og veksten er sterk - 188 prosent fra 2011 til 2015, sier Andersen, før han fortsetter:
- Vi ser at EU aktivt jobber for å forenkle og tilpasse sitt moms-system til digitaliseringsbølgen, og en stadig mer globalt konkurranseutsatt handelsnæring. Nå må vi lære av EU, snu og innføre moms fra første krone også i Norge, sier Andersen.
LES OGSÅ: Vil få slutt på fri frakt fra Kina