Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Even Aas-Eng: Vasser i erfaring

Even Aas-Eng: Vasser i erfaring
Netthandel

Etter en kickstartet karriere i India har Even Aas-Eng skaffet seg erfaring til langt oppetter beina. Samfunnsgeografen har hatt stor nytte av å kaste snøret ut i ukjent farvann. Vi har tatt en prat med administrende direktør i Venture Factory!

ANNONSE

Profil

Navn: Even Aas-Eng

Alder: 35

Fra: Nesodden

Stilling: gründer og administrerende direktør i Venture Factory.

Mini-CV: Bachelor of Arts i samfunnsgeografi, sørøst-asiatisk media, politikk og økonomi, UiO og National University of Singapore.

Even har jobbet i reiselivsbransjen for SAS Braathens, ebookers, Norwegian, og Google, før et skift til forretningsutvikling hos selskaper som McCann og Dagbladet. Han har samtidig innehatt flere styreverv, blant annet som styreleder i internettselskapet start.no.

Trivia: Even er lidenskapelig laksefisker.

- Jeg har en ganske variert bakgrunn.

Even Aas-Eng sitter selvsikkert og smilende tilbakelent på kontoret til Venture Factory i Oslo. Selskapet, der Even er administrerende direktør, arbeider med å utvikle digitale tjenester, og har alt fra interiørsider til undertøy på nett i porteføljen sin.

En annerledes start

Imidlertid var det samfunnsgeografi valget falt på da Even studerte. Utdannelsen, med fokus på makroøkonomi og politikk, vil av noen kunne oppfattes som ganske fjernt fra det han driver med i dag.

- Bindeleddet er vel interessen for det å prøve å forstå hvilke muligheter som kan oppstå når verden endrer seg. Sånn sett er det veldig likt, og det er det jeg føler er relasjonen til de jobbene jeg har hatt. Det har ofte dreid seg om å prøve å bruke de mulighetene som oppstår til å endre et selskap.

Bransjeakrobaten har således et bredt interessefelt. Ved siden av studiene jobbet Even i reisebransjen. Da han var ferdig med utdannelsen, og ikke visste helt hva han skulle gjøre, var det lett å rette blikket mot noe han kjente. Tilfeldigvis så han en annonse fra ebookers, som var et av de første, store reisebyråene online. De hadde outsourcet alt de gjorde til India, inkludert stillingen annonsen viste til. Even søkte, og fikk jobb som leder for den norske avdelingen i New Delhi. Lønnen på kr 2 700 i måneden kunne de imidlertid ikke gjøre noe med. Likevel tenkte han at dette var en spennende mulighet, og at pengene ikke var så viktig.

I starten jobbet han utrolige 70-90 timer i uken. Den relativt lave månedslønnen skulle imidlertid holde i lange baner. Den klarte han aldri å bruke opp.

- Jeg var jo på jobb hele tiden, minnes Even med smil og latter.

Jobben i seg selv skulle vise seg å være et lykketreff. Even kom inn i et miljø som skulle forme entreprenørens videre karriere. Forretningsutvikling ble etter hvert fellesnevneren for de videre karrierestegene, hvilket senere skulle føre til utvikling av hans egen forretning.

- Selv om jeg har vært heldig og hatt det veldig fint i de jobbene jeg har hatt, så har jeg alltid følt på at vi kunne gjort mer, det kunne gått fortere, og vi kunne vært flinkere. Skal man få til det, så må man sannsynligvis bygge noe nytt, konkluderte skaperen Even.

Resultatet ble Venture Factory, der han og kollegaene arbeider for å utvikle konsepter innen nettbutikker, digitale tjenester og applikasjoner.

- Vi kommer opp med idéen, utvikler den og setter den ut i markedet. Videre markedsfører og administrerer vi selskapet. Vi gjør derfor alt fra A-Å i et sånt prosjekt, så sånn sett skiller vi oss ut. Noen selskaper investerer og hjelper til så godt de kan, men hos oss ligger hele verdikjeden hos Venture Factory, forteller Even. Han bruker ord som ”vi” og ”oss”, for de trofaste kollegaene kunne han ikke klart seg uten.

Jakten på godfølelsen

I utviklingsfabrikken jobber Even og de andre med å bringe idéer ut i livet. Noe av det beste han vet er å se at det han pønsker ut, faktisk fungerer.

- Det som gir meg godfølelsen, er todelt. Det ene er å sette sammen brikker som gjør at du kan få til noe, og å oppleve at vi faktisk får det til. Det andre er å se resultatet av å sette brikkene sammen for at det skal bli noe håndfast ut av det man har tenkt. Dette gjør seg spesielt gjeldende når vi lanserer noe nytt, forteller Even om de små og store prosjektene.

Imidlertid trenger ikke godfølelsen å komme fra noe som snur verden på hodet.

- Det kan for eksempel være at man kommer på en idé til en enkel funksjonalitet som gjør at man klarer å hente inn flere e-post-adresser, eller at man klarer å finne ut en ny måte å bruke et annonsestyringssystem som gjør at klikkratene blir bedre. Dette blir jo nerding på høyt nivå, men…, sier Even med et selvironisk smil.

Even synes store prosjekter er spennende, men at de små ideene både kan være vel så morsomme og vel så viktige å utnytte. Mye henger nok sammen med den innebygde rastløsheten og iveren etter å skape noe. Ting skal helst skje med én gang.

- Jeg er en veldig impulsiv person, så når tanker og idéer oppstår ønsker jeg gjerne å få gjennomført de så fort som overhodet mulig. Folk kan nok derfor oppleve meg som relativt energisk og opptatt av det jeg jobber med. Samtidig tror jeg en del kollegaer vil beskrive meg som en som klarer å skape inspirasjon. Det er vanskelig å dra frem en episode, men jeg tror og håper at engasjementet mitt klarer å dra med seg flere inn i euforien, sier Even om følelsesregisteret sitt.

Han forteller at det kan jubles høylytt for den minste seier, men at han også bokstavelig talt kan banke hodet i veggen hvis noe ikke går slik han ønsker. Derfor mener enkelte at Even kanskje minner litt om Ari Gold i tv-serien Entourage med store svingninger fra det positive til det negative.

- Det er mye følelser med meg på kontoret, men jeg håper jeg klarer å oppføre meg ordentlig, stort sett. Jeg er for øvrig helt sikker på at det er noen opp igjennom karrieren som synes at jeg har tatt for stor plass. Samtidig er jeg også helt sikker på at noen mener jeg er en pragmatisk og omgjengelig fyr, som har lett for å komme overens med folk. Det tror og håper jeg i hvert fall, forteller Even om å se seg selv utenfra.

På spørsmål om væremåten hans er noe som formet seg under oppveksten, bryter en lur latter ut hos gründeren.

- Vel, jeg har i hvert fall aldri vært redd for autoriteter. Jeg har heller aldri vært redd for å si hva jeg mener. Det bar nok også barndommen min preg av, både på skolen og hjemme. Samtidig kunne jeg bli ekstremt opptatt av spesifikke ting. Da var det ingenting annet som var viktig og betydde noe. Sånn sett var jeg nok ganske ensporet som barn. Jeg kunne få de beste karakterene i fag jeg syntes var spennende, og likedan de dårligste i andre fag som jeg syntes var helt uinteressante, innrømmer Even.

Den utspekulerte guttungen kunne gå langt for å slippe det han ikke likte. Før en matteprøve han var uforberedt til, klippet han seg i fingeren med vilje.

- Og det var effektivt, for jeg slapp å ta prøven, flirer Even både oppgitt over seg selv, men samtidig nesten litt imponert over sin unge finurlighet.

- Jeg har nok blitt litt rundere i kantene etter hvert som jeg er blitt eldre. Jeg har nok også fått et bredere interessefelt. Likevel har jeg mine områder som jeg går fullt inn for. På mange måter er nok jobben det feltet som har fått den samme plassen som det som opptok meg som barn. Og det er helt uavhengig av om det har vært mitt eget prosjekt, eller om jeg har jobbet for andre. Det har vært ekstremt viktig for meg å jobbe med noe jeg brenner for. Hvis ikke makter jeg ikke å skape. Jeg må få den gode ”driven”. Når den er på plass, da gir jeg alt. Hvis det ikke interesserer meg, så er jeg ikke interessert, kommer det lettsindig og konkluderende fra gründeren.

En hotellkjærlighet

Ved siden av digital utvikling har Even en litt annen interesse. På nettsiden onelovehotels.com skriver multitalentet reisereportasjer med fokus på hotell rundt om i verden. Igjen handler det om å skape gode opplevelser for andre.

- Min kone og jeg er veldig glade i å finne bra hoteller når vi er ute og reiser. Siden vi har et vennepar som deler samme interesse, bestemte vi oss for å starte en nettside som tilbyr brukerne personlige vurderinger av våre favoritthoteller over hele verden, forteller hobbyjournalisten.

Even og de andre reisereporterne har fått gode tilbakemeldinger fra de som har prøvd hotellene. I tillegg forteller verdenskjenneren om en lav bouncerate og lang gjennomsnittlig tid per sesjon. Det virker som folk setter pris på innholdet, og det er hyggelig å bidra til en bra ferieopplevelse, beretter skribenten.

Even Aas-Eng
Even Aas-Eng

- Mye av grunnen til at jeg valgte å bli med på å gjennomføre OneLoveHotels var at jeg tenkte: ”Dette kan jo bli et bra produkt”. Samtidig hadde jeg selv satt pris på en sånn nettside. Da jeg i tillegg tenkte at det må være flere som tenker som oss, da var saken ganske enkel. Det er jo et rent hobbyprosjekt slik det er i dag, så får tiden vise om det skal kommersialiseres på noe vis. Det handler mye om å skape gode opplevelser for andre, uten at jeg ønsker å fremstå som noen helgen akkurat. Sånn sett er nok skapergleden viktig. Den kan være drivkraften i seg selv for å legge mye tid og krefter i et prosjekt, sier pådriveren.

Even snakker en del om ”drives” i motivasjonen sin, der mye kommer innenfra. Ytre faktorer som personlig profitt er ikke en av disse.

- Det har aldri vært penger som har motivert meg. Det gjelder uansett om jeg jobber i Venture Factory eller om jeg driver med OneLoveHotels, eller om jeg jobber i McCann eller Dagbladet. Det som er viktig er å skape noe og å utnytte det fulle potensialet. Det å tjene penger er selvfølgelig en forutsetning for å skape noe, og utnyttelse av det fulle potensialet forutsetter riktignok inntekter. Jeg er aldri fremmed for å tjene penger, men for meg har det aldri vært drivkraften alene, forteller utvikleren om insentivene og framtidsutsiktene sine.

Even har alltid definert arbeidet sitt som prosjekter. Da han jobbet for andre selskaper, tenkte han aldri å bli der resten av livet. Da han imidlertid startet Venture Factory, startet også en ny arbeidsdimensjon for Even.

- Jeg ser foreløpig ingen begrensninger i hva vi kan få til. Det gjør at min horisont nå er uendelig. Så om ti år kan det godt hende jeg fremdeles er her og jobber med dette. Jeg har aldri vært en som planlegger spesielt langt frem i tid. Ti år er jo like lang tid som hele karrieren min frem til nå, sier Even.

I nesten like mange år har Even vært gift med Maria Aas-Eng.

- Min kone er administrerende i et annet selskap, og vi er veldig like. Det har vel aldri hendt at noen har klagd over at den andre jobber for mye, selv om begge to antagelig gjør nettopp det. Så jeg er heldig som har en jeg er veldig glad i, og som har en forståelse for det jeg gjør og mine interesser. Samtidig har også hun den forståelsen fra meg. Vi jobber med mye av det samme, og har nok derfor mye nytte av hverandre. Går vi til en psykolog får vi sikkert høre at det vi driver med er galskap, for vi gjør jo ikke annet enn å jobbe og snakke om jobb. Det er nå det vi synes er gøy da, forteller arbeidshesten om livet de lever.

På sidelinjen

Even synes å være evighetsmaskinen av energi og gode idéer. Likevel har det vært tider der den ambisiøse mannen virkelig har satt seg fast, og nesten ikke kommet seg videre.

- For et par år siden ble jeg syk. Det kom som et resultat av den ”driven” og alt arbeidet mitt, forteller han. Even er ikke preget av entusiasme nå, men av alvor og med respekt for hvor sårbart mennesket er.

- På et tidspunkt hadde jeg vel full jobb og sju styreverv. Jeg tenkte ikke annet enn jobb. Så begynte jeg å kjenne meg influensasyk. Signalene var der, men jeg lyttet ikke til kroppen og fortsatte å jobbe, trene og gjøre alt det man ikke skal. Så ble det en ond sirkel der jeg kjørte kroppen helt i bånn, minnes han om da det sa stopp.

Even fikk påvist kyssesyken, samt to forskjellige lungebetennelser; både twar og mycoplasma. Resultatet ble at han lå syk i oppimot ett år, med nesten like lang sykemelding fra jobb.

- Jeg ble rett og slett kjempedårlig.  Det var en prosess som tok veldig lang tid. Det føltes så håpløst å være i den situasjonen jeg var i, og at jeg hadde klart å overse signalene, reflekterer Even.

Dagene gikk. Etter hvert begynte ukene å hope seg opp. Måneder. Even ble ikke bedre, og begynte å bekymre seg for om han noen gang kom til å bli frisk igjen.

- Jeg kunne ikke trene, jeg kunne ikke delta i møter, jeg kunne ikke prate med folk. Det var vanvittig frustrerende. Likevel, så måtte jeg jo finne noe å bruke tiden på, sier han med det velkjente glimtet av entusiasme. Er det noe hos Even som aldri er sengeliggende, så er det definitivt skapergleden.

- Jeg måtte snu den inaktive perioden til noe positivt. Så jeg bestemte meg for å realisere en gammel drøm jeg hadde. Den drømmen var å skrive en bok. Det gjorde jeg faktisk, og det ble en roman. Den er foreløpig ikke gitt ut, men det kan jo hende den blir det en gang, hintes det lurt.

Romanen handler om forretningslivets negative påvirkning på mennesket. Even sier at historien ikke har utspring i akkurat hans liv, men at det dystre plottet er preget av det humøret han var i under sykeleiet.

- Hardt og dedikert arbeid kan ha sin pris. Det er verdt å ta med seg for de som setter alle krefter inn i jobb eller hva det måtte være. På et eller annet tidspunkt må man tenke på seg selv. Man klarer ikke å gjøre alt, alltid. Det er noe jeg tenker på i dag, selv om jeg tror…eller…jeg VET, at jeg ikke jobber noe mindre enn før. Jeg prøver heller å være litt føre var, for å kjenne når nok er nok, forteller Even om hva sykdommen gjorde med han.

En elv av muligheter

Even ble til slutt frisk og jobber igjen for fullt, riktignok med litt større forsiktighet enn tidligere.

- Om jeg har lært? Jeg sier i hvert fall det til folk. Om det stemmer? Det vet jeg ikke. Jeg hadde i hvert fall ikke vært den jeg er i dag dersom jeg ikke hadde opplevd ting som var mindre bra. Det å skrive ble min måte å takle det å ikke gjøre det jeg vanligvis gjør. Og det fungerte. Da følte jeg at jeg klarte å skape en mening av noe som i utgangspunktet var helt meningsløst. Jeg klarte å tenke på noe annet.

Dersom han imidlertid skulle kjenne behovet for å slappe av og la tankene fly, har han planen klar.

- Det er jo fluefiske etter laks som er min store lidenskap og hobby. Det som er fantastisk med fiskingen er at jeg da klarer å slappe av på en måte som jeg ikke klarer ellers, forteller Even.

Grunnen til at han klarer å koble av, synes han selv er ganske fascinerende.

- Folk som fisker vil jo kunne si at: ”Man kan stå slik i en uke og bare kaste og kaste, uten at det skjer noen ting.” For meg er det imidlertid ingen bedre måte å lade opp batteriene på, enn akkurat det. Jeg kan stikke avgårde i bare noen dager, det trenger ikke å være så lenge. Da tenker jeg ikke på jobben, sier Even.

Arbeidsmaskinen har det imidlertid som fisken i vannet når han får drive med det han virkelig drar inn på, nemlig forretningsutvikling. Han er derfor glad fisket ikke sluker mer tid enn det gjør.

- Heldigvis er det en kort sesong, smiler Even, før han reiser seg for skape liv ut av neste idé.

Hva nå enn det blir, gjøres det antagelig raskt og med stort engasjement. ”Driven” er allerede stilt inn.

(Foto: Privat)

Del artikkel: