Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Extraoptical.no: Brillefin business

Extraoptical.no: Brillefin business
BRILLEBUSINESS: Fra ingenting til syv millioner i omsetning i løpet av fire år. I år satser Trondheims-bedriften på å selge briller for 15 millioner kroner.
Netthandel

Gode ideer dukker gjerne opp når man minst forventer det. For brille-selgerne fra Trondheim skjedde det på en reise i Mexico.

ANNONSE

Ole Langaunet og Øystein Sandø (brillemodellen på bildet) fikk en brillefin idé under en lunsj i 2012.

- Vi hadde begge reist mye omkring i verden, og notert oss at briller var veldig dyrt i Norge sammenlignet med andre land, sier Sandø til ehandel.com.

- På en reise i Mexico mistet Ole brillene sine, og han måtte kjøpe nye briller hos en lokal optiker. Dette kom seg på noen få hundrelapper, og det var slik ideen oppstå. Hvis de kan produsere og selge briller så billig andre steder i verden, så må vel vi kunne selge billige briller også i Norge, tenkte vi.

Vi er begge brillebrukere, og har barn som bruker briller, så interessen lå vel litt i familien

Langaunet jobbet med import i sin jobb, mens Sandø var ansvarlig for nettbutikken hos deres felles arbeidsgiver.

- Så da ble to pluss to rett og slett fire, sier Sandø.

Kort tid etter så Extraoptical.no dagens lys.

Bebrillede gründere

I forkant av nettbutikkoppstarten hadde de begge gått rundt med hver sin lille gründer i magen. Og et ønske om å starte for seg selv.

- At det ble akkurat briller vi startet med, var som saget egentlig litt tilfeldig. Vi er begge brillebrukere, og har barn som bruker briller, så interessen lå vel litt i familien. Men ingen av oss har optikerbakgrunn, så at det ble akkurat briller var rett og slett at vi så at det lå et klart marked for kvalitetsbriller - til en fornuftig pris - i verdens dyreste brillemarked, sier Sandø.

Som en liten aktør har man ikke like gode muligheter til testing og sammenligning som større aktører har

Selskapet, som har seks ansatte, selger hovedsaklig briller i Norge, Sverige, Danmark og Spania. De er også til stede i Tyskland og Storbritannia.

I fjor omsatte de briller i alle mulige farger og fasonger for drøyt syv millioner kroner.

I år er målet 15 millioner kroner - mer enn en dobling fra i fjor.



Foto: Frost Production

- Prøv ting i midre skala før du hopper i det. Det er veldig lett å anta at ting fungerer eller at markedet vil reagere på en gitt måte når man tar ulike valg. Men som gründer kommer du helt sikkert til å gjøre masse feil, sier Sandø, når han blir bedt om å hoste opp noen gode råd og vink med utgangspunkt i egne erfaringer til ferske oppstartere.

- Da kan det være greit å gjøre små feil som du kan korrigere, i stedet for å gå «all in» på noe du antar at er riktig. Prøv ting først, og skaler det så opp når du føler at du har bedre grunnlag for å ta en god beslutning.

LES OGSÅ: Disse selger briller og linser på nett i Norge

Et slags opplysningskontor for briller

En av Extra Opticals største utfordringer siden oppstarten er ifølge Sandø å finne de rette markedsføringskanalene og klare å få mest mulig ut av disse.

- Som en liten aktør har man ikke like gode muligheter til testing og sammenligning som større aktører har. Samtidig er det utfordrende å forsøke å få en etablert bransje til å forstå at man kan handle briller på nett. Mange kunder er ikke klar over at man kan kjøpe akkurat det samme produktet på nett som man gjør i vanlige brillebutikker. Så vi må drive en god del opplysningsarbeid sammen med markedsføringen vår, forklarer Sandø.


FARGERIK TYPE: Øystein Sandø.

FARGERIK TYPE: Øystein Sandø.
Foto: Extra Optical

- Hva er det beste med å drive nettbutikk?

- Noen av det morsomste med å drive nettbutikk er at det er en bransje i kraftig vekst. Det skjer nye ting hele tiden. Det kommer nye løsninger for handel, nye markedsføringskanaler og hele tiden nye måter å gjøre produktet sitt bedre på. Det er selvfølgelig veldig krevende å holde tritt med alt som skjer som en liten eller mellomstor aktør. Men det er utrolig morsomt.

Hvis de kan produsere og selge briller så billig andre steder i verden, så må vel vi kunne selge billige briller også i Norge

- Er nordmenn flinke som netthandlere?

- Ja, det vil jeg si. Nordmenn er generelt flinke til å handle på nett, og de har lett for å ta til seg ny teknologi. Så forholdene her på berget ligger så absolutt til rette for netthandel.

- Du sier Norge er et dyrt brilleland. Hva skyldes det om vi ser gjennom dine briller?

- Hele bransjen er styrt av noen få store aktører som eier både produksjonsleddet, merkevarene og distribusjonen. Det er i bunn og grunn det som gjør at det er så dyrt å kjøpe briller i Norge. Vi har funnet våre egne produsenter, har nesten ikke merkevarer og distribuerer gjennom nettet. Dette gjør at vi kan tilby Norges billigste briller, sier Sandø uten noen som helst for for sjenanse.



Foto: Extra Optical

(Hovedbilde: Extra Optical)

Del artikkel: