Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Få sanksjoner for ulovlig salg av tobakk til mindreårige på nett

Få sanksjoner for ulovlig salg av tobakk til mindreårige på nett
Helsedirektoratet vil fra og med neste år stille strengere krav til tobakkbutikker på nett.
Foto: Istock
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

Dersom en nettbutikk selger tobakkvarer til mindreårige er de eneste konsekvensene retting og tvangsmulkt. Det er lite Helsedirektoratet kan gjøre foreløpig, men fra og med neste år trer en ny ordning på plass.

ANNONSE

Dersom en fysisk butikk selger tobakkvarer til mindreårige kan kommunen nekte den gjeldende butikken å selge tobakk. Dette gjelder dog ikke for nettbutikker, og E24 skriver at det mest effektive Helsedirektoratet kan gjøre dersom en nettbutikk selger for eksempel snus til mindreårige, er å påføre selskapet tvangsmulkt. 
 
- Det blir stadig flere aktører som selger tobakk via nettsalg og det er mange som overholder regelverket. Det er uheldig at flere aktører ikke forholder seg til tobakksskadeloven, og da særlig reklameforbudet, og vi følger derfor jevnlig med på nettsalget av tobakksvarer, forteller avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Jakob Linhave, til E24.
 
Les også: Maxgodis.se får smekk av Helsedirektoratet

Ny ordning trer i kraft i 2020

Videre forteller avdelingsdirektøren at det er vedtatt en registreringsordning for tobakksbutikker på nett, som vil tre i kraft i løpet av året som kommer. Det vil frem til da stilles krav til nettbutikkene om strengere krav til alderskontroll av kundene, men dette er noe selskapene må sørge for selv.

- Vi har ikke hjemmel i regelverket til å ilegge salgsforbud dersom en nettaktør ikke overholder bestemmelsene i tobakksskadeloven. Aktuelle sanksjoner er retting og tvangsmulkt, sier Linhave til E24.

Les også: Snuslageret.no åpner fysisk butikk i Oslo

Del artikkel: