Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Fersk rapport: Dramatisk oppbremsing

Ole Martin N. Evensmo

Konkurransen mellom nettbutikkene hardner til raskt, påpeker nye tall fra USA.

ANNONSE

Tall fra USA peker på utfordringer for nettbutikker i USA - og trolig for nettbutikker i resten av verden. Vi har ikke undersøkelse som tilsvarer SORO 2016 fra Shop.org i Norge, men mange signaler her til Norge peker sammen vei.

Shop.org, ehandels-armen til National Retail Federation, offentliggjorde sammen med Forrester sin 2016-rapport i går. Det er dramatiske nyheter som serveres.

Hovedkonklusjonen i rapporten er at konkurransen er blitt mye tøffere og veksten er i ferd med å flate ut. Shop.org estimerte at bare 3 prosent av amerikanske nettbutikker ikke klarte å vokse 2014. I 2015 hadde andelen som ikke klarer å øke salget økt til 17 prosent, skriver Internetretailer.com.

National Retail Federation har ikke offentliggjort hele rapporten, man må være medlem for å laste den ned.

Årsaken er enkel, mener Shop.org: Det er enkelt å opprette en nettbutikk og det finnes nå 800.000 amerikanske nettbutikker. Dette skaper en mye tøffere konkurransen om oppmerksomheten. “Å etablere en nettbutikk er fort gjort. Å skalere den er blitt ekstremt vanskelig”, skriver Shop.org i sin rapport.

Her i Norge påpekte 24nettbutikk og Mystore.no nylig det samme taktskiftet: Spår færre nettbutikker og leverandører og i høst meldte Kjedehuset at de gav opp Netshop til tross for 25 millioner kroner i omsetning.

I tillegg har dårligere tider i USA gjort amerikanske kunder mye mer prisfokusert og nettbutikkene må tilby gratis frakt og store avslag. Dette presser marginene og evnen til å vokse. I tillegg kommer store krav til investeringer på teknologisiden.

Trenden er at de største nettbutikkene spiser mer av markedet og i USA er dette veldig tydelig. Ferske tall fra Macquarie Research anslår at Amazon har tatt 51 prosent av all amerikansk netthandel, skriver Internetretailer.com

Undersøkelsen til Shop.org understreker også de store teknologi-investeringene som nå kreves, særlig innen mobil og forenkling av utsjekking.

Tidligere Komplett-sjef og nå leder av Fjellsport, Eric Sandtrø, understrekte nylig den samme trenden i Norge. Tøffere konkurranse krever større investeringsevne og dette vil presse de mindre aktørene. Dette vil føre til en konsolidering, mener Sandtrø.

Del artikkel: